tisdag, april 03, 2018

Arbetstidsförkortning NU!


Debattartikel i Barometern 3 april 2018
Linda Fleetwood (V) undrar vad man väntar på i frågan om att förkorta normalarbetstiden. Det undrar vi också.

I över fyrtio år har normen för den svenska arbetsveckan varit 40 timmar. Samtidigt som teknikutvecklingen går framåt arbetar vi i realiteten alltmer. Stressen ökar liksom den psykiska ohälsan. Den traditionella synen på arbetstid måste ifrågasättas och ses i ett större sammanhang. Vill vi ha ett hållbart samhälle är en generell arbetstidsförkortning till 30 timmars arbetsvecka ett viktigt steg. Sex timmars arbetsdag har positiva effekter på människors möjligheter att nå bättre fysisk och psykisk hälsa. Den leder även till välfärdsvinster eftersom folkhälsan skulle förbättras, sjukskrivningarna gå ner och utbrändheten minska.

En kortare arbetsvecka ger fler vinster. Dels kan fler dela på jobben, vilket i sin tur leder till minskade kostnader för arbetslöshet. Dels bryter en förkortad arbetsvecka deltidsfällan som gör att kvinnor går ner i arbetstid för att hinna med livet. Med en arbetstidsförkortning blir det enklare att dela på hushållsarbetet. Barn och föräldrar får mer tid med varandra, ungdomar kan få ökad tillgång till vuxna och det skapas större utrymme för alla att delta aktivt i samhällslivet.

Vi måste också gå ner i arbetstid för miljöns skull. En kortare arbetstid är avgörande för en klimatomställning. Mer tid utanför arbetet leder till en mer hållbar livsstil.

Motståndare till arbetstidsförkortning talar gärna om kostnader, men bortser från de samhällsekonomiska vinster som kommer av att vi arbetar mindre. I själva verket skulle reformen till stor del betala sig själv genom minskade sjukskrivningar och bättre hälsa.

Vi i Feministiskt initiativ arbetar för att få tillräckligt stöd för att komma in i parlamenten för att påverka på riktigt. Vi ser med spänning och entusiasm fram emot den dagen! Vänsterpartiet som sitter i majoritet i landstinget har ingen som helst anledning att vänta utan kan lägga förslagen och driva arbetet redan nu. Varför de inte gör det är en gåta för oss, men visst är det konstigt att Linda Fleetwood (V) känner likadant?

Birgitta Axelsson Edström
Andrea Berg
Feministiskt initiativ Kalmar


Inga kommentarer: