söndag, maj 04, 2014

Våld mot kvinnor: Våga se sanningen och agera därefter!



En insändare från oss Ninjafeminister, införd i bl a Östran 3 maj:
Vi vet alla att våldet mot kvinnor är utbrett. Det handlar inte bara om rent fysiskt våld, det handlar också om förtryck och våldshandlingar i andra former. Ibland, och oftare än vi kan ana, leder processen fram till förstörda eller till och med avslutade kvinnoliv. Vi vet också att det till den allra största delen är män som står för våldsamheterna. Män slår kvinnor, män förtrycker kvinnor, män stänger in kvinnor och män beskär kvinnors frihet. Det finns siffror på detta, fula och tydliga svarta siffror. Så ser den värld ut där vi lever.


Det är ett samhällsproblem och ett individproblem. Det är ett demokratiproblem och i allra högsta grad ett rättviseproblem. Män roffar åt sig makt genom att förtrycka kvinnor. Den farligaste platsen för en kvinna är statistiskt sett det egna hemmet där en man som hon har en nära relation med utövar våld mot henne. Ett hem brukar vi i de allra flesta fall värdera som den tryggaste platsen, men det gäller alltså i statistisk mening inte kvinnor. Det är allvarligt, och det måste åtgärdas. Första anhalten i en sådan process är att se sanningen i vitögat. Redan där uppstår dock problem.

Många, alltför många, män tar nämligen första bästa tillfälle i akt att säga ”jag har aldrig slagit min fru” alternativt ”alla män förtrycker inte kvinnor” när frågan kommer på tal. Nej, det är naturligtvis sant, men en mycket stor andel kvinnor blir utsatta för våld av män. Det är inte OK att avstå från att diskutera och vidta åtgärder med hänvisning till att det inte gäller ALLA!

Nej, det är inte OK, men det är däremot fegt. Vi kan inte tro att alla män som resonerar på det här sättet inte förmår tänka längre än näsan räcker. Vi vill heller inte tro att viljan till förändring av faktum saknas. Vi utmanar dock alla som känner igen sig: Avstå från förminskandet av kvinnors lidande och våga tänk tanken att just DU kan göra skillnad! Det räcker inte att DU inte slår din fru, det är faktiskt DIN sak att se till att dina kompisar, grannar och bekanta också låter bli! Första steget är att våga säga: Män slår kvinnor. Det är nämligen sant, hur illa det än låter och hur vidrigt det än är.

Birgitta Axelsson Edström, Mariann Karlsson, Emmy Axelsson Hyltén, Laura Roch, Kerstin Ljungberg, Birgitta Theander, Anna Gustafsson, Lise Kroer, Magdalena Ronnby, Vivan Karlsson
Ninjafeministerna

Inga kommentarer: