fredag, maj 23, 2014

Vad världen behöver...

Idag skriver kyrkoherden i Ålems församling Emil Jörgensen i sin betraktelse inför Bönsöndagen i tidningen Barometern:
"Vad världen behöver är inte kristna som visar hur fina människor de är, sådana har vi haft nog av, vad världen behöver är människor som vågar leva som Jesu efterföljare."

Det är så galet sant. Orden träffar rakt in i magtrakten. Det är inte stora processioner det handlar om eller om att stå i gathörnen och visa sin präktighet med att välja Fairtrademärkt kaffe och bära Amnestynålen på kavajslaget (även om inget av det i sig behöver vara fel, snarare tvärtom). Det handlar om att vara sann, äkta, genuin I VARDAGEN. Och det är mycket svårare. Det är så svårt att vi behöver hjälp för att ens klara ett liten gnutta av det.

Samtidigt drar jag resonemanget över till den politiska världen. Självgodheten står mig upp i halsen! Hur många gånger verkar det inte vara viktigare att framhålla hur duktig man är än att faktiskt genomföra de åtgärder som man pratar om? Hur ofta blir inte retoriken överordnad praktiken, och hur tydligt blir det inte vart fjärde år? Vi befinner oss i ett supervalår. Kanske är det därför det är extra tydligt just nu.

Vad världen behöver är inte politiker som talar om hur goda de är. Såna har vi haft alldeles för många av, och de är för många fortfarande. Vad världen behöver är politiker som vågar leva i världen, som vågar ta tag i problem, som vågar hålla fast vid sin vision och sin ideologi och inte vända kappan efter vinden och som faktiskt någon gång då och då kan erkänna att det inte alltid blir så bra som man ville. Ibland kan man till och med våga sig på att ge ett erkännande till en politisk motståndare som - hör och häpna - åtminstone någon gång kan ha rätt. Vad världen behöver är demokrater som lever som de lär.

Inga kommentarer: