fredag, maj 23, 2014

Nej, det gick förstås inte...

Ja, det var kanske för mycket begärt att han skulle ta chansen.... Eller vad tror ni?


Nej, det gick alltså inte. Trots att Bildt hade möjligheten, och som den skicklige retoriker han ändå är så hade det varit fullt möjligt att fixa det här, så kunde han inte ens två dagar före valdagen inse att det som just nu behövs är argument som får folk att gå till valurnorna. Istället måste han avsluta en i övrigt, för att vara moderatmärkt, hyfsat balanserad text om Europas betydelse med att förpassa sig själv till lögnernas sandlåda. Igen. Jag förstår att potentiella väljare tröttnar. Det är ju snudd på att man gör det själv också.
"Mitt uppe i den allvarligaste europeiska krisen på länge vill den svenska Europapolitikens siamesiska tvillingar – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – att Sverige ska lämna EU. De vill frånta Sverige möjligheten att påverka hur EU ska agera i denna och andra kriser. De vill avstå från den solidaritet med vilken vi genom EU deltar i att lösa våra gemensamma problem." 

Det är rätt att vi är EU-kritiska, men vi är det för Europas skull. SD säger nej på grund av nationell självtillräcklighet och självgodhet. Vi säger inte nej utan JA till solidaritet mellan människor och till en human flyktingpolitik. Den fria rörligheten ska självklart gälla människor. Vidare, EUs nuvarande struktur och beslutsprocesser lämnar en del i övrigt att önska, om man ska tillåta sig att använda en litotes. Vi vill inte bilda ett Europas förenta stater med gemensam valuta, gemensamt militärt försvar och gemensam president, och absolut INTE med den brist på insyn och öppenhet som idag råder. Vi vill ha ett nära samarbete mellan fria demokratier, inte en odemokratisk superstat i Europa. Det kallar inte jag att vara EMOT allt eller att ständigt säga NEJ. Att bara följa med strömmen kan döda fiskar göra. Vi vill förändra och förbättra. Och JA, det gör vi genom internationellt samarbete.
 

Inga kommentarer: