onsdag, april 23, 2014

Prioritera eleverna, inte vinsterna!


Insändare i dagens Östran, replik på Brändewall (FP)

Alla elever måste kunna lita på att deras skola ger dem god utbildning. Björn Brändewall och hans Folkparti, som nu har haft högsta ansvaret för skolpolitiken i nästan åtta år, prioriterar dock hellre ägarvinster i privata skolor. Man fortsätter, trots att rader av internationella jämförelser påvisar motsatsen, att påstå att det extremliberala systemet med fristående skolor och bristande kvalitetsuppföljning höjer den svenska utbildningens kvalitet. Man måste väl ändå öppna de blå ögonen NÅN gång och se hur verkligheten ser ut? Har PISA-resultaten gått helt förbi?

Den svenska skolan dras isär och elever med olika bakgrund samlas på olika skolor. Högpresterande elever samlas på vissa skolor medan andra elever samlas på andra skolor. Alla förlorar på detta eftersom denna brist på mångfald i elevgruppen leder till lägre resultat i skolan i stort. Fler och fler elever misslyckas och halkar efter alltmer. Att skylla detta på bostadssegregation, vilket Brändewall gör, klirrar illa i glashuset. Det är ju politikens ansvar att bygga ett samhälle som fungerar och är hållbart. Därför är det politikens sak att se till att bostadssegregationen minimeras. Vägen dit kan aldrig vara fler vinstdrivande fristående skolor med lägre lärartäthet och en urholkad kommunal skolbudget.

Men medan borgerligheten vägrar ta itu med problemen på allvar så växer de vinstdrivande skolornas överskott. Skattepengarna används inte som det är tänkt, till eleverna och skolans personal. Att skolor drivs som företag leder också till att man inte kan veta om en skola finns kvar nästa termin. Företag som inte bär sig måste ju läggas ner.

Eleverna är inte och ska inte vara föremål för kapitalistiska experiment som genomförs i brist på verklig pedagogisk kompetens hos beslutsfattare. Våra barn och ungdomar är de viktigaste vi har. Deras framtid ska inte spelas bort på grund av politikers galna prioriteringar och snedvridna slutledningsförmåga. Den enda kvalitet som påverkas positivt av fristående skolors vinstjakt är den som finns hos de kapitalstarka ägarnas vita tryffel och årgångsvin. Den som tar verkligt samhällsansvar måste prioritera annorlunda. Självklart sätter man då våra barn och ungdomar i första rummet.

Birgitta Axelsson Edström (V)

Inga kommentarer: