torsdag, mars 06, 2014

Skicka inte fler ja-sägare till Bryssel!

Ett samhälle som byggs på rättvisa och medmänsklighet är i grunden starkare än ett samhälle där girighet får råda. Ett samhälle som byggs på mångfald och respekt för olikheter är mer hållbart och mer utvecklande än ett som bygger på likhet och rädsla för det främmande. Ett samhälle som bygger på stängda gränser och murar mot omvärlden är mer sårbart än ett som är öppet och fritt. Det är ett starkt, hållbart, öppet och fritt samhälle vi i Vänsterpartiet vill skapa. EU skulle kunna vara ett medel i det arbetet. Tyvärr är det inte så i dagsläget.

Idag pressar EU länder som befinner sig i kris att skära ner på viktiga välfärdsområden såsom skola, vård och omsorg. Man tvingas urholka arbetsrätten och allt detta drabbar de sämst ställda allra mest. Eurosamarbetets tvångströja hindrar de utsatta länderna att föra en politik som får igång ekonomin igen.

EU är i kris. Miljoner människor drabbas av arbetslöshet och fattigdom. I krisens spår växer inte bara fattigdomen, utan samtidigt som människor blir arbetslösa och drivs från sina hem på grund av en gemensam finanspolitik som hindrar verksamma åtgärder, växer de högerextrema krafterna som hetsar mot invandrare och hbtq-personer sig allt starkare i EU-länderna. Kvinnors rättigheter försämras och årtionden av kamp för jämställdhet i Europa håller på att raseras. Jag önskar att vi genom europeiskt samarbete kan bekämpa sådana mörkerkrafter. Girighet och uppgivenhet måste ersättas med vilja och framtidstro.

Lösningen på krisen är således inte att köra vidare på den inslagna vägen. Den ensidiga nedskärningspolitiken måste ersättas med en politik för arbete, rättvisa, jämställdhet, klimatinvesteringar och ekonomisk utveckling. Det är på sådana områden ett europeiskt samarbete har ett positivt syfte, inte genom en gemensam finanspolitik som inte alls tar hänsyn till vitt skilda länders olika situationer.

En röst på Vänsterpartiet i EU-valet är också en röst för ett öppnare EU. Som alltid står vi i första ledet för internationell solidaritet. Vi välkomnar att människor från andra länder kommer till vårt land, men vi motsätter oss samtidigt att löntagare utnyttjas. Därför kräver vi att alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal. I EU vill vi införa ett socialt protokoll som gör att arbetstagare från andra EU-länder inte ska behandlas sämre än andra i det land där de arbetar.

Vänsterpartiet är fortfarande ett tydligt EU-kritiskt parti. Unionen har idag stora demokratiska brister som vi vill åtgärda. Vi vill ha ett nära samarbete mellan fria demokratier, inte en odemokratisk superstat i Europa. Därför driver vi krav om att avgränsa EU:s makt, demokratisera unionen och öka medlemsländernas inflytande.

EU-valet är också en kraftmätning mellan vänster och höger. Liksom högerregeringen i Sverige säljer ut välfärden och gemensam egendom påtvingar EU krisländerna privatiseringar. Genom en röst på Vänsterpartiet visar du att du vill ha en annan politik, en politik som står upp för löntagarnas rättigheter, som säger nej till privata vinster i välfärden men som stödjer klimatinvesteringar för nya jobb. Självklart står rätten för kvinnor att bli ekonomiskt försörjande högt upp på agendan liksom alla kvinnors rätt till sin egen kropp. Kampen för jämlikhet och jämställdhet måste föras såväl nationellt som internationellt.

Vänsterpartiet har varit pådrivande i att skärpa miljöregler och förbättra EU:s politik för jämställdhet och för löntagarnas rättigheter. Det har vi vår kritiska EU-hållning att tacka för. Vi fortsätter att driva vår EU-kritik i syfte att förbättra Europa och världen, och vi gör det inom ramen för den europeiska unionen. Där behövs kritiskt konstruktiva krafter. Skicka inte fler ja-sägare från Sverige till Bryssel. Skicka istället representanter som vill lösa problemen och utveckla världen!

Birgitta Axelsson Edström (V)

Kandidat till EU-parlamentet

Inga kommentarer: