tisdag, februari 26, 2013

Vi lämnar inte WO

Idag har Jonny Brändewall en slutreplik på en debatt som han själv initierade efter kommunfullmäktige i januari. Du kan läsa repliken här. Vi har svarat en gång tidigare (läs här), och nu kan man alltså inte bemöta argumentationen i tidningen mer. Slutrepliken är ju lagd. I och för sig kan jag förstå tidningen. Vissa debatter kan ju pågå i evighet annars.

Det är dock en aning frustrerande. Först säger han att vi inte ska bemöta honom som folkpartist. Det gör vi ju inte heller. Vi har bemött hans stöd till Folkpartiet. Han berömde ju Folkpartiets agerande, och det måste man få kommentera på samma sätt som om han hade valt att namnge något annat part, eller hur? Att han har ett förflutet i både FP och andra partier är ju ett faktum, men inget vi har med att göra.

Sedan kommer då den obegripliga tankevolten. Eftersom VI är de enda som håller fast vid den upphandlingspolicy och den uppförandekod som alla var överens om och faktiskt röstar NEJ till att skriva avtal med Ryanair så ska vi hållas ansvariga för att avtalet ändå skrivs. Man undrar ju hur det står till ibland. En förklaring är väl förstås att nämnde Jonny aldrig har suttit i majoritetskoalition och inte har en aning om hur det går till när man förhandlar och när det i en specifik fråga till slut inte går att hålla en gemensam linje. Att samtliga andra partier sviker sina tidigare ställningstaganden kan väl ändå inte vara Vänsterpartiets fel??? Och det faktum att S, som vi ju sitter i majoritetssamarbete med, väljer att gå emot kollektivavtal och schyssta villkor kan vi i Vänsterpartiet inte på något sätt ställas till svars för. Varje parti får nämligen bestämma sina egna ställningstaganden och försvara dem.

Vi försvarar vårt ställningstagande. Vi står fast vid vår vilja att skapa goda arbetsvillkor. Vi kan beklaga att vi är de enda som står fast och inte rycks med i en allmän "allt som är bra för Kalmar i det korta perspektivet är nog bra på lång sikt också bara man inte tänker så långt"-anda. Och vi kommer att göra Jonny besviken flera gånger: Vi tänker nämligen inte lämna WO i en match där vi vet att vi har rätten på vår sida.

2 kommentarer:

Thore Berggren sa...

Jo, det har du ju rätt i. Men man kan ju också lämna ett samarbete om man tycker att det som det leder till innebär att man får ge avkall på sin själ. Maktens taburetter har ett pris. Det har den politiska själen också.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Exakt! Och varje dag är en ny dag. För varje beslut och ställningstagande måste man rannsaka sin övertygelse. Det kommer i varje fall jag att fortsätta med.