tisdag, februari 12, 2013

Sjuka funderingar?

Är fortfarande sjuk. Har fortfarande tråkigt och hade velat vara någon annanstans. Världen är full av orättvisor, och dem kan man ju inte påverka när man ligger hemma och förflyttar sig på sin höjd mellan sängen och TV-soffan. Silvermedaljer i nationstävlingen var ju kul att se i och för sig, men det finns viktigare saker att utföra än att bevittna det.

Jag funderar väldigt mycket på demokratin och dess arbetsformer, på hur vi behandlar varandra och på vilket ansvar vi enkla människor har för samhällets utveckling. Det spelar nämligen roll i det stora hur vi gör i det lilla. En klok person från mitt eget parti skrev idag på Facebook att det i sanning finns två typer av människor, hjälpare och stjälpare. När man tänker efter så är det så himla sant. Vilken kategori vill vi tillhöra? Vilken kategori tillhör vi? Vågar vi ens ställa oss den frågan eller bemöter vi våra medmänniskor som konkurrenter, hot och fiender när vi i själva verket arbetar mot samma mål?

Mycket händer i våra liv. Mycket kan förändra vårt sätt att tänka och agera, och det allra mesta kan nog kategoriseras som positiv utveckling och lärande. Dock gäller det inte alltid. Man påverkas av sin omgivning, och det är inte alltid i rätt riktning. Man bör nog vara vaken för det och ställa sig framför spegeln i badrummet på kvällen och ställa sig frågan om man gillar den figur vars ögon man tittar in i. Känner man igen sig? Är det fortfarande samma drivkrafter som gäller, eller har livet skiftat fokus? Använder man härskartekniker bara för att rädda sitt eget skinn? Vågar man ta en ärlig diskussion utan att springa och gömma sig bakom andras byxben? Eller undviker man frågor helt?

Just nu ser jag hur LO vill stänga kvinnor ute från att påverka frågor som rör deras boende i Stockholms skärgård. Anna Johansson Visborgs vision om att erbjuda kvinnor med sämre ekonomi stugor i skärgården för att på det viset höja livskvaliteten lever farligt när andra intressen bedöms viktigare. Det är en sån fråga som ger upphov till ovanstående funderingar. Ingen av de manliga höjdarna vill ens kommentera. Typiskt. Är de hjälpare eller stjälpare?

Jag hoppas de tittar sig i spegeln till kvällen, men kanske är det för mycket begärt.

Inga kommentarer: