söndag, januari 20, 2013

Moralisk kompass

Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister, uttryckte ungefär följande om Per Anger i programmet om Raoul  Wallenberg som visades i höstas:

"Han var en man med moralisk kompass. Han valde att handla på grundval av sina värderingar och sina principer. Den typen av människor behöver vi, för vi ställs dagligen inför sådana situationer där vi måste erinra oss hur dessa förebilder har agerat."

Det är kloka ord, uttalade av en klok människa som har snappat det där med ideologi och moral. Vi ser nu hur det blåser rasistvindar över Sverige. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar ett skrämmande högt stöd för en extremhögerpolitik där en del av våra bröder och systrar räknas som oönskade och mindre värda. Vi ser också en utveckling, som i och för sig har pågått länge, där människor i allt högre grad får skylla sig själva för olyckor, sjukdomar och svårigheter. Gemensamt ansvar och demokratiskt styrda försäkringssystem byts mot privata lösningar och skattesänkningar. Tycker vi att det är OK?

Det tycker inte jag. Hela mitt inre skriker "NEJ! Det finns en annan väg!" Hur bör vi då agera? Tja, vi kanske borde lyssna på Jan Eliasson. Han ger en fingervisning.

Inga kommentarer: