fredag, juni 08, 2012

Kyrkan är självständig och öppen för alla, även i skolavslutningstider!

Idag fick jag förmånen att vara med i radion. Det var P1 Morgon som gjorde ett inslag på den eviga frågan: Ska skolavslutningar firas i kyrkan? Jag fick tillsammans med en riksdagsledamot från KD diskutera för och emot dagens ordning. För mig är frågan ganska enkel: Det är inte möjligt att ha en konfessionsfri ceremoni i ett kyrkorum, och skolans verksamhet ska vara just konfessionsfri. Inget annat är rimligt. KD-killen kunde inte förstå den ståndpunkten utan verkade anse att traditionen är viktigare än allt annat.

Det tycker nu inte jag. Jag bär dessutom själv ingen tradition i den här frågan. Jag har alltid firat skolavslutningar i antingen matsal, gymnastikhall eler aula. För mig finns det ingen naturlig koppling mellan kyrka och skola, vare sig när det gäller lokaler eller verksamhet. Kanske är jag ovanlig, men för mig är det så självklart.

Den här frågan handlar om respekt för kyrkans och för skolans olika uppdrag. Det är kränkande att en rektor ska gå in och diktera vad en präst får göra och säga vid en tillställning som dessutom sker på prästens arbetsplats. Lika fel blir det om kyrkan ska bestämma vad eleverna ska göra. Vi måste nog inse att år 2012 funkar det inte att ge en religion företräde i civila borgerliga sammanhang dit eleverna dessutom är tvingade att gå pga skolplikten.

Dessutom tycker jag att kyrkan kan göra något bra av det här. Varför inte utforma en "Välkommen till sommaren"-stund i kyrkans egen regi? Det finns mängder av saker att tacka Gud för i just sommartid (för de flesta är ju inte som jag utan gillar sommar, sol och värme), och kyrkans portar är öppna för alla. Då kan var och en gå dit och sjunga sommarpsalmer utan pekpinnar från skollag och rektor och utan att möta en präst som har påtvingad munkavle på sig. Då kan alla bli glada och nöjda, och kyrkan får vara en plats där man är glad precis som det ska vara :-)
P1-morgon 8 juni

Inga kommentarer: