måndag, april 16, 2012

Kalmar län behöver ett starkt feministiskt Vänsterparti!


Idag har tre målmedvetna Vänsterkvinnor skrivit i Östran :-)


Kalmar län befinner sig i en bekymmersam situation. Befolkningsutvecklingen visar en negativ trend, de flesta kommuner tappar invånare, infrastrukturen och kommunikationsmöjligheterna lämnar en hel del i övrigt att önska och vår arbetsmarknadsstruktur behöver uppgraderas för att klara framtidens utmaningar. När det gäller andelen statliga arbetstillfällen ligger Kalmar län lägst i landet.


Samtidigt är vi ett län med stora möjligheter. Vi har människor med idéer, kraft och engagemang. Vi har unika livsmiljöer, en offentlig verksamhet med hög kvalitet, många företag, en stark kulturrörelse, ett fräscht universitet och mycket turism. Men, välutbildade kvinnor flyttar från Kalmar län.


Ett av de mer självklara politiska målen för oss i Vänsterpartiet är jämställdhet. Vi vägrar att stillatigande se på när välutbildade unga människor, fler kvinnor än män, lämnar Kalmar län för att de inte ser någon framtid här. Vi måste ställa oss frågan på allvar: Varför flyr kvinnorna länet?


Vi i Vänsterpartiet anser det självklart att kvinnor och män är lika mycket värda. Det handlar om ett etiskt och moraliskt ställningstagande. Vi reagerar skarpt mot att kvinnors rättigheter och friheter är mindre än mäns. Därför vill vi ha jämställda löner, delad makt och lika inflytande för män och kvinnor. Vi vill bryta den uppdelade arbetsmarknaden, öka stödet till kvinnojourerna och se till att utbildning i feministiskt självförsvar erbjuds i skolan. Arbetsmiljö och arbetsvillkor inom dagens kvinnodominerade yrken måste uppgraderas. Vi måste systematiskt utvärdera hur olika satsningar utfaller för kvinnors och mäns del. Genusmedvetenheten måste stärkas från förskola och genom hela utbildningssystemet. Vi tänker aldrig acceptera att det finns könsskillnader som gör att pojkar och flickor upplever olika grad av frihet när de ska välja framtid!


Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Kvinnor ska självklart värderas lika högt som män, och kvinnors möjligheter ska vara minst lika stora. Feminismen måste lyftas på alla nivåer, och vi kommer att göra vårt allra bästa för att vi alla kvinnor ska få de rättigheter som vi har rätt till. Det kommer att innebära hårt jobb, såväl genom partipolitiskt arbete som genom andra nätverk och organisationer med samma mål, men vi är beredda att anta den utmaningen. Om inte Vänsterpartiet går i första ledet, vilka skulle då göra det? Kalmar län behöver ett starkt och feministiskt Vänsterparti för att kunna utvecklas till den framtidsregion som vi alla hoppas på!


Birgitta Axelsson Edström, Susanne Johansson och Mariann Karlsson
Vänsterpartiet Kalmar län

Inga kommentarer: