torsdag, februari 16, 2012

"Åt den som har skall varda givet"

Igår fick jag hastigt och lustigt sticka bort till SR Kalmar och vara med och prata om det pensionskuvert som jag inte har öppnat. Jag skrev nämligen på Facebook att jag nog skulle avstå från att öppna det. Det gäller ju att hålla ångesten ifrån sig... Inte vill jag få veta att det passar mig att gå i pension när jag är 77 bara för att någon myndighet har räknat ut det?? Eller att menyn efter 65 lär bli gröt i olika former tre gånger om dagen?

Hur som helst, jag fick agera lite sidekick till Magnus på Fokus. Det var kul! Jag hann med att kritisera systemet, sticka hål på myten att pensionsnivån beror på längre medellivslängd och kunde påpeka att det handlar om en underfinansiering från början. Och så kunde jag uttrycka min lättnad över att företräda ett parti som inte står bakom det nuvarande pensionssystemet. Det känns riktigt riktigt bra! Tänk att det ska vara så svårt för de prestigebundna fem partierna som genomdrev reformen att inse att det behövs en översyn! Den uppochnedvända spargrisen längst ner på beskedets första sida är väl vald som bildspråk eftersom det är då man måste tömma sina sparbössor om man ska ha råd att leva. Förutsatt att man har några sparbössor alltså. Det orimliga är ju att den som har sparbössor också har hög pension, och den som inte har har haft råd att spara heller inte får en pensionsnivå som går att leva på. Ojämlikheterna och orättvisorna cementeras, kvinnor missgynnas och klyftorna växer redan utan det faktum att man dessutom ska betala mer i skatt när man är pensionär än när man är förvärvsarbetande.

Ja ja, "åt den som har skall varda givet" som Skriften säger. Det är tråkigt att inte resten av budskapet om fred, solidaritet, medmänsklighet och kärlek manifesteras mer i den styrande politiken.


Här är förresten klippet: Fokus SR Kalmar 15 feb och artikeln(mycket oförberett men ändå ganska roligt att få vara med i!)

Inga kommentarer: