lördag, april 02, 2011

Satsa på kulturen!

Nu måste vi i Kalmar län kavla upp ärmarna och slåss för kulturen!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=4434207

Länsmusiken går back, Konstmuseet klarar inte verksamheten och Byteatern befinner sig på undanskuffad plats i Kalmar hamn och har svårt både med marknadsföring och produktion pga bristfälliga lokaler. Länsinstitutionerna lever i allt annat än högönsklig välmåga. Det som är ännu mer trist är att verksamheten gång på gång kritiseras i negativa ordalag utifrån någon form av elitperspektiv. Slutsatsen är alltför ofta att det som är nytt, kontroversiellt, aktivt ifrågasättande av gamla och nutida normer samt tankeskapande helt enkelt är fel. Det är förresten inte bara fel, det är dåligt dessutom. Riktigt rejält pissdåligt. Och dödstråkigt.

Jag är trött på det här. Jag är trött på att försöka försvara det nya, det pigga, det nyfikna och det annorlunda. Det är ju precis sådana upplevelser som är utvecklande! Men det finns förstås många som inte håller med mig, och de har också rätt att uttrycka sig och tycka precis vad de behagar, men det som skrämmer mig är att sådan kritik och sådana åsikter alltför ofta uttalas tillsammans med rena kränkningar. Det blir ett uppifrånsynsätt som tar sig rätten att förlöjliga andra, kanske många gånger helt enkelt för att den som uttalar åsikterna inte förstår det nya. Man kanske inte ens vill förstå.

Vad gäller Länsmusiken så har Kalmars kultur- och musikliv mycket att tacka för. För Cameratan som är något av det bästa länet har, med hög och erkänd internationell klass, och för arrangemangs- och festivalstöd av olika slag. Världens Musik, som är den mer seriösa delen av Kalmar Stadsfest i augusti, har till stora delar vilat på bidrag från just Länsmusiken. Nu tolkar jag det som att golvet gungar betänkligt. Kalmar utan Länsmusiken och utan Världens Musik blir fattigare, och vi blir en marknadsföringskanal fattigare också.

Så, det handlar i sammanhanget om bara lite pengar. Det handlar om livskvalitet, om kreativitet, om tillväxt och om tilltro till människors förmåga att skapa en levande tillvaro och ett levande samhälle. Jag tror det är möjligt., Jag tror att länsinstitutionerna, med professionella kulturarbetare bidrar i avsevärd omfattning till det projektet. Då måste vi också kunna anslå medel till verksamheten.

Kulturen är för människan som näring, sol och vatten är för blommorna. Glömmer man att vattna blommorna så dör de. Utan sol och näring slutar de växa. Det får vi aldrig glömma.

Inga kommentarer: