söndag, mars 20, 2011

Inga lätta frågor

Nu faller bomberna över Libyen. Jag är kluven inför det här, men vem har sagt att det ska vara enkelt att ta ställning i alla frågor?

Frågan är vad som händer om omvärlden INTE gör något när en galen ledare öppnar eld mot sitt eget folk. Ytterligare en fråga är vad som händer när den galne ledaren till slut försvinner (för det är jag övertygad om att han gör, även om det förmodligen kommer att ta lång tid). Blir det demokrati då, i ett land som aldrig har haft några demokratiska strukturer? Självklart inte, men hur länge kommer man att behöva vänta? Jag hoppas dessutom att vi slipper martyrskapet. Sådant underlättar inte direkt utvecklingen i riktning mot ett fritt Libyen.

Ja, det är inte lätt, men demokratins utveckling kan och ska man inte hindra utan alltså istället underlätta. FN har ett internationellt uppdrag, och Sverige är medlem och ska ta sin del av ansvaret naturligtvis. Det är ett långsiktigt engagemang man går in i när man nu sätter in militära medel mot Khadaffi. Det handlar om att stödja och bygga upp, om att visa på goda exempel och hjälpa Libyen och resten av Nordafrika igenom en process som för oss tog mycket lång tid för länge sedan. Den sker inte automatiskt, utan den sker genom hårt arbete. Alternativet, att inte göra någonting, är dock inte bättre utan mycket sämre.

Inga kommentarer: