tisdag, februari 22, 2011

Regionförstoring och utveckling är inte farligt utan nödvändigt!

Den 4 februari meddelade SD i Östergötland att de inte ville bilda en storregion med Småland eftersom det kunde hota den östgötska identiteten. Jag konstaterade åtminstone två saker: 1. SDs politik bygger på rädsla för det främmande. 2. SD är både förutsägbara och konsekventa. Allt främmande är hotande, även det som kommer från grannlänen. Det är trots allt ganska befriande. Man vet var man har SD. Det är å andra sidan den enda fördel jag ser med den politiken.

Nu har nästa inlägg kommit från SD i regionfrågan. Ett antal SD-företrädare från Kalmar län säger kategoriskt nej till storregioner. För SD är den nuvarande länsindelningen så optimal att förbättring inte är möjlig. Det gäller att bita sig fast i det gamla. Vår länsindelning är ju flera hundra år gammal. Allt gammalt är inte effektivt och vill vi framåt och ta tillvara gemensamma resurser på bästa sätt så måste vi våga ifrågasätta omoderna strukturer.

Det behövs nämligen regional utveckling för sysselsättning, kommunikationer och miljö samt en gemensam sektor som säkerställer människors vård-, utbildnings- och omsorgsbehov. Små regioner/landsting får allt svårare att finansiera sina verksamheter då befolkningsunderlagen minskar. Vi måste helt enkelt tänka nytt och modernt för att garantera alla invånares rätt till välfärd. Kanske är vi denna gång så medvetna att vi kan skapa strukturer som redan från början tar hänsyn till kvinnors och mäns lika värde? Det är värt att pröva!

En regions storlek är inte den enda eller ens den viktigaste faktorn som påverkar den regionala utvecklingen. Det är däremot självklart att en stor region i många avseenden har gynnsammare förutsättningar för tillväxt än en liten. Jag tänker då främst på satsningar inom hälso- och sjukvård, kommunikationer, kultur och utbildning. En större region kräver förstås nya demokratiska strukturer, men att utgå från att demokratin lider skada automatiskt vid regionbildning är att misstro sin egen förmåga till att utveckla demokratin samt att vara rädd för förändring.

Jag räds inte förändring, men jag vill lära mig av andra så att de värsta fallgroparna kan undvikas. Låt oss lära av Västra Götaland och Region Skåne som har kommit längre än vi. En framtida större sydostregion, hur den än kan komma att se ut geografiskt, har alla möjligheter att bli framgångsrik sedd ur ett invånarperspektiv, men det kräver noggrann planering och grundligt förankringsarbete. Låt oss då göra den resan och inte sätta ned foten för tidigt. Utveckling är inte farlig, men den kräver mod och positiv vilja samt klokskap i att skynda lagom. Det är egenskaper som tydligt lyser med sin frånvaro i SDs inlägg i regionfrågan.

Inga kommentarer: