söndag, september 12, 2010

Nytt bibliotek i Smedby

Jag bodde i Smedby i 15 år, på Löten. Där växte min dotter upp och i Smedby gick hon alla sina år i förskola och grundskola. Där fick man lära sig att uppskatta många olika sorters människor och jag är glad över att jag gav henne den uppväxten, just på den nya sidan av Smedby. Där trivs man och lever gott, det har jag 15 års erfarenhet av. På den tiden fanns Konsum också, räddningen för mig som hade ont om tid och aldrig har tyckt om att handla mat på stora köpcentrum. Jag gillade Konsum skarpt! Men det var ganska långt till bibblan, förstås. Dit gick jag så gott som aldrig. Man hörde på nåt sätt hemma i gamla eller nya Smedby, inte i både och. Ärendena på bibblan fixade man inne i stan.

Sedan lång tid tillbaka har vi diskuterat möjligheten att flytta biblioteket till Barkestorpsskolan. Skolan i gamla Smedby har haft ett lokalbehov som man skulle kunna lösa med bibliotekets gamla yta. Vi har sett det här som en utvecklingsmöjlighet på flera sätt. Det har både handlat om att kunna kombinera skolbibliotek med folkbibliotek, om att samutnyttja lokaler på ett vettigare sätt och om att ge skolans elever i de äldre åren ett större utbud på biblan. Skolbiblioteken blir allt viktigare i undervisningen, och hög kvalitet på biblioteket ger bättre förutsättningar för elevernas kunskapsutveckling och för demokratin. Just demokratin måste vi sätta lite högre upp på dagordningen än vad vi har vant oss vid. Vi kan aldrig ta den för given.

Vi ville också, som ett led i arbetet att utveckla Smedby som en helhet, öppna skolan för fler än lärare och elever. Genom att samlokalisera skola, fritidsgård och bibliotek får vi ett levande och öppet lärande-, fritids- och kulturcentrum, och det ger stora möjligheter för aktiviteter av många olika slag. Just mångfald finns det mycket av i Smedby, och mångfald är ALLTID bättre än enfald. Och kan detta vara en väg som leder till att man hör hemma i HELA Smedby så är det jättebra. Nu finns ju bara affären i gamla Smedby kvar, så det blir ju lite mer rörelse över Kläckebergavägen numera, det förstår jag.

Vi går en aning mot strömmen på sätt och vis, och det är jag stolt över. Kulturrådet konstaterade nämligen för något år sedan att antalet skolbibliotek har minskat rejält i Sverige. Flera skolor har en boksamling som man kallar bibliotek, men man saknar ofta personal med bibliotekskompetens. För eleverna är det en stor brist och det kan hämma deras kunskapsutveckling. Här tar vi problemet på allvar, och bygger upp ett kombinerat skol- och folkbibliotek. Det kommer att leda till högre kvalitet för alla som använder det. Nu får vi en skola som blir öppen inte bara för ungdomar, utan här kan man mötas över generationsgränserna (om det nu måste finnas sådana gränser).

Jag är mycket glad över just den här nya biblioteksfilialen, en flexibel lösning med flyttbara möbler. Det här blir ännu bättre än jag trodde! Här kan man enkelt fixa till så att man kan anordna föreläsningar och gruppsamtal, eller göra små enkla samtals- och studiebord. Tänk vad man kan göra med flyttbara möbler på hjul! Här kan man möta de behov som finns och ge information av skilda slag, och här finns tekniska möjligheter som via nätet tar en långt bortom bibliotekets och Barkestorps väggar. Här kan man resa i ord och text och i tanken, här kan man bli inspirerad av andras resor, upplevelser och erfarenheter och berätta om sina egna. Här, bredvid idrottshallen där man tränar sina fysiska muskler, och fritidsgården där de sociala musklerna står i fokus, kan man träna sina intellektuella muskler. Att verka för läsning, information, bildning och upplevelser är bibliotekens huvuduppgifter. Det kommer vi att kunna här, för det här är ett Möjligheternas Bibliotek! Det är fantasin och viljan som sätter gränserna!

Vad vi gör som politiker är att ge förutsättningar för utveckling, sedan är det alla som bor i Smedby, de som använder biblioteket på traditionellt vis (dvs lånar böcker, läser tidningar eller letar annan information) och de som kommer att använda biblioteket på helt nya sätt som bestämmer HUR bra det här kommer att bli, för att det blir bra, det är jag övertygad om. Det här blir en plats för unga, vuxna och äldre, för barn och föräldrar, för kvinnor och män, ja för alla som vill använda den här nya möjligheten.

Hela världen finns i Smedby, hela Smedby finns i världen och var i hela världen finns Smedbys nya bibliotek? Jo, just där det behövs som allra bäst, med öppna dörrar mot alla som vill använda det. Tack till alla som har arbetat med den här frågan, tack för gott samarbete mellan bibliotek och skola och mellan KFN och BUN, tack till bibliotekschefen Susanne och rektor Marita och till serviceförvaltningen som har stått för ombyggnationen och tack till alla Smedbybor som ser möjligheterna med den här nya lösningen.

Välkomna till nya bibblan i Smedby och Lycka till! Och sjutton vet om jag inte flyttar tillbaka dit nu när jag skulle fått bibblan så himla nära :-)

Inga kommentarer: