onsdag, september 15, 2010

Jag mår illa

Public service-företaget SVT har gått över gränsen. Man ska stå för saklighet, allsidighet, objektivitet och relevans. Det är en av grundförutsättningarna för en fungerande modern demokrati att en professionell public service finns. Så är det inte här. SVT används numera i propagandasyfte. Så fungerade den statligt kontrollerade tidningen Pravda i Sovjet och televisionen i DDR under kommunisttiden. Det är så långt från demokrati som man kan komma. Människor hindrades från att tänka själva och skulle av media styras till att tänka godkända tankar.

Jag skäms över mesigheten och undfallenheten. Jag skräms över att man inte vågar låta fria människor skaffa sig åsikter själva på grundval av korrekt information. Och ryggradslöshet har jag aldrig klarat av, allra minst hos de institutioner som ska tjäna demokratin. Journalistiken har väl också någon form av heder, eller har i varje fall haft, hos åtminstone en del?

Det är därför jag mår illa nu, vansinnigt illa. Demokratin värderar jag alltför högt för att stillatigande se den tvingas gå etablissemangets ärenden. I sådana strama tyglar kvävs den, men det är kanske det som är målet? "Makten framför allt" har ju även tidigare varit ledordet för de styrande, och då kan man ju inte ha en arbetssam demokratiprincip att ta hänsyn till. Det förefaller väl onödigt och dessutom alldeles för dyrt?

Men då byter vi nationalsång också. "Du gamla du fria" blir "Du gamla ofria" för man ska väl i varje fall tala och sjunga sanning?

1 kommentar:

AbsolutelyFreeWeb sa...

Jag vet inte vad det var du reagerade på, men jag har reagerat på samma sätt, t.ex när världens konflikter tog upp afghanistan och utelämnade all civilsamhällets kritik. Då förstod jag att det som återges som fakta i svt numera inte är objektivt för fem öre. Vad var det du reagerade på?