onsdag, april 21, 2010

"Vi är snälla mot varann här"

Idag kan vi läsa att tre gymnasieskolor stoppar politiska partier och ungdomsförbund från att ställa upp bokbord under resten av terminen. Det kallas för "att begränsa yttrandefriheten" av en del tyckare.

Ja, vi har åsiktsfrihet. Man får tycka vad man vill. Vi har yttrandefrihet. Man får säga vad man vill. Nästan. Alltså i det offentliga rummet.

Problemet är att skolan inte är någon allmän plats. Det är ingen självklarhet att skolan ska vara en miljö där alla får göra vad de önskar. Det kanske är läge att klargöra det. Att sedan skolan ska vara öppen för omvärlden, samverka med den, vara en miljö som förbereder eleverna för samhällslivet genom att verka demokratiskt och öppet, det är jag den första att skriva under på.

Därför reagerade jag först med instinkten som säger "vi ska inte begränsa demokratin och yttrandefriheten". Alltså kände jag mig oerhört tveksam till begränsningarna som de tre rektorerna inför under den här terminen. Jag har lite svårt att ta till mig argumentet om "lugn och ro", men frågan är ju större än så.

Naturligtvis är det så att frågan har blivit speciellt aktuell på grund av de högerextrema rörelserna som vill utnyttja demokratin för att få rätt att begränsa den. Det är en ödets ironi att det är just de som skriker högst. Jag ber en stilla bön om att de inte ska få tillräckligt med stöd för att få något inflytande efter höstens val. Homofober, rasister och antidemokrater står inte högt i kurs hos någon som håller frihet och demokrati högt.

Men de får ju inte hindra demokratin heller. Det är klart. Men en sak fick mig att börja tänka i andra banor i morse. Det var en elev på en av skolorna som sa: "Vi är snälla mot varann här". Ja, det finns ju ingen anledning i världen att inte lyssna på den röst som säger så. Det handlar om värdegrund och en stämning som man är rädd om och som man inte vill förlora. Det handlar om att kunna garantera trygghet inom ramen för skolan och om att ge alla rätten att slippa känna sig utpekade som "icke-önskvärda". Det är en mycket viktig del av en god skolgång.

Så frågan är inte så himla enkel som den kan bli när mer eller mindre kompetenta egenutnämnda proffstyckare sitter vid sina skrivbord och lägger ut ideologiska teoretiska argument på nätet för en total öppenhet och blir mentalt upprivna över att folk tar in andra aspekter än iskallt logiska när en komplex verklighet ska hanteras.

"Vi är snälla mot varann här". Ja, jag tycker att det är något som är värdefullt och är inte riktigt klar över vad jag tycker i sakfrågan om att stoppa bokborden. Men förresten är vårt samhälle fullt av andra arenor än just skolan där vi politiskt aktiva kan verka. Det handlar kanske om att använda sin fantasi lite mer och inte alltid välja den vanliga enkla lösningen. Vi har ett öppet samhälle. Låt oss göra vad vi kan för att behålla det.

Inga kommentarer: