tisdag, april 06, 2010

Har vi inte nått längre?

Idag har jag varit utan dator hela dagen :-) Först ett kommunstyrelsesammanträde som började med gruppmöte kl 0800, sedan presidiemöte i kultur och fritid och därefter förberedelser inför körövningen som avslutade den offentliga delen av livet den här dagen. Sedan blev det tid för mat, äntligen. Gissa om man var hungrig :-) Ja, det blev pizza inköpt i kvarterspizzabutiken. Man orkade liksom inget annat.

Har jag nått några ideologiska mål idag då? Tja, en insändare i det blå lokalorganet blev det och lite reflektioner från dagens möten. Som ett exempel kan jag efter dagens möten konstatera att en av valrörelsens slogans från Kalmar kommuns borgerliga opposition bör bli:

GÄRNA PENSION MEN FÖRST EN REJÄL PARKERINGSPLATS

Så himla trött man kan bli ibland när alla frågor om framtid och utveckling reduceras till att bli parkeringsfrågor. Lika trött, eller i själva verket, ännu tröttare blir jag av oförmågan och oviljan hos högerfolket att inse att våld mot kvinnor i nära relationer är ett samhällsproblem som man måste ta itu med på riktigt. Istället för att diskutera den frågan och visa vilja att förebygga och lösa problemet blev det vid dagens KS tydligt att man hellre ville diskutera vilka fler grupper som kan fara illa samt vilka ämnen i skolan som skulle stryka på foten om man skulle arbeta förebyggande genom insatser i skolan.

Är det oförmåga eller ovilja? Ja, man kan undra. Under tiden blir kvinnor slagna av sina män innanför hemmets väggar, innanför de väggar som borde betyda trygghet, lugn och ro. Frågan är vilka lagar vi hade haft i Sverige om vi inte hade kunnat stifta lagar mot omoraliskt och oetiskt beteende och kriminalisera företeelser som leder till att människor lider och far illa om vi alltid hade haft kravet på oss att aldrig utesluta något annat som är lika fel?

Nej, det är tydligt att mäns våld mot kvinnor är en öm tå hos kommunens borgerliga oppposition. Talande nog var det flest kvinnor fråhn högersidan som drev frågan vid dagens sammanträde.

Jag tycker att det är pinsamt. Oerhört pinsamt. Och jag skäms. Har vi inte nått längre än så 2010???

Inga kommentarer: