fredag, mars 19, 2010

Oj vad det blåser i lilla Småland

Det stormar kring Linnéuniversitetet. Det borde inte förvåna någon. Med en liten gnutta taktiksnack borde man ha insett att det skulle bli helt fel fokus i den viktiga uppstarten. Lokaldiskussionen tog allt utrymme till en början medan utbildnings-och forskningskvaliteten lämnades därhän. Nu hamnar allt ljus på flotta möbler, akademiskt snobberi och en designad rektorskedja medan verksamheten i övrigt ska slåss mot underskott. Det känns inte, om nu den akademiska världen ursäktar, vare sig seriöst eller särskilt moget. Sanningen att säga, det var nog en hel del av den här varan som gjorde att jag tröttnade och lämnade högskolevärlden för 10 år sedan.

Universitet och högskolor har tre uppgifter att bedriva, nämligen utbildning, forskning och samarbete med det omgivande samhället. Det är bättre att koncentrera sig på att göra dessa tre uppgifter med hög kvalitet än att bygga sig elfenbenstorn att sitta på för att kunna se ner på vanligt folk.

Ja, starten kunde sannerligen ha varit bättre. Det återstår att se hur snabbt och enkelt det går att reparera debaclet, för vi behöver ett universitet i den här, i många stycken glömda, delen av Sverige. Jag har inte förlorat hoppet. Än.

Inga kommentarer: