måndag, mars 08, 2010

Halva makten och hela lönen NU!


Sverige är att av de mest jämställda länderna i världen. Fortfarande har vi dock långt kvar till verklig jämställdhet. Kvinnor tjänar 20 % mindre än männen, männen äger det mesta av landets tillgångar och kvinnor har 68 % av vad män har i pension. Siffrorna är tydliga. Kvinnor har mindre makt, lön och inflytande än män. Det är inte rimligt.

Den borgerliga regeringen har låtit kvinnorna stå tillbaka. Klyftorna mellan män och kvinnor ökar. Löneskillnaderna är nu större än tidigare. Kvinnorna är också de stora förlorarna när kommuner och landsting tvingas säga upp personal på grund av minskade resurser och när det drivs hetsjakt på arbetslösa och sjukskrivna.

I Kalmar kommun är jämställdhet däremot ett högt prioriterat område. 2002 beslutade vi om ett jämställdhetsprogram. Målet är verklig jämställdhet inom kommunens arbetsplatser men även inom övriga delar av kommunen. Som arbetsgivare har vi tillsammans med fackliga organisationer tagit många viktiga steg. Det handlar bland annat om lönesatsningar, tillsättning av chefer och representation i olika grupper. Arbetet fortsätter.

Vi ska också ha en jämställdhetssäkrad verksamhet. Du ska veta som medborgare att politiker, anställda och andra företrädare för kommunen bemöter dig och fördelar resurserna på ett lika och rättvist sätt oavsett kön. Så är det inte alltid. Därför har vi startat det mest omfattande arbetet någonsin för att all verksamhet i kommunen ska öka sin kunskap och därigenom kunna nå verklig jämställdhet. Jämställdhetstänkande ska vara naturligt allt vårt arbete. Det gäller exempelvis förskola, skola, planering av kollektivtrafik, bostadsplanering, fördelning av resurser inom fritidsverksamhet och bemötande inom äldreomsorgen.

Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina liv. Då krävs också ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda arbetet (barn, hem, äldre) och att mäns våld mot kvinnor upphör. För det krävs inte bara arbete i Kalmar kommun. Vi behöver också en central politik för ökad jämställdhet liksom medvetenhet och respekt hemma. Alla måste vara med.

Jämställdhet är alltså inte bara politikers och kommunanställdas ansvar. Det är hela samhällets arbete. Allas aktiva ställningstagande krävs. Det vore otänkbart på vilket annat område som helst att systematiskt och omotiverat ge 50% av befolkningen sämre villkor, men när det gäller kvinnor tycker en del till och med att det är OK. Verklig jämställdhet är det enda som Vänsterpartiet accepterar, alltså HALVA makten över arbete och fritid och HELA lönen NU.

Bertil Dahl, Lars Holmberg och Birgitta Axelsson Edström
Vänsterpartiet Kalmar

Inga kommentarer: