fredag, mars 12, 2010

En fritidsgårdsbuss!


Visionen i Kalmars nya kultur, idrotts- och fritidspolitiska program lyder som följer:

Allas möjlighet till ett kreativt, utvecklande och meningsfullt liv. Kalmar, en attraktiv mötesplats för boende och besökare som en väg till hållbar samhällsutveckling.

Vad är då KULTUR? Jag sökte på Google och fick 131 000 träffar på 0.21 sekund, bland annat dessa:

  • Kultur kan definieras som alla livsmönster, inklusive språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats "levnadssättet hos ett helt samhälle".
  • Kultur är när något växer.
  • Kultur i en kommun: en levande trädgård eller sidenblommor i en vas?
  • Beroende på vem man frågar får man olika svar. För någon är kultur opera och teater, för någon annan gamla hus och dess historia.


Ett annat centralt begrepp är FRITID. Vad är fritid? Jag gjorde samma sak här, nämligen sökte på Google och fick 2 300 000 träffar på 0,28 sekunder, bland annat dessa:

  • Den tid som blivit över sedan andra nödvändiga sysslor och förpliktelser fullgjorts.
  • Det "nya" fritidsbegreppet ställer två huvudfrågor:- Hur skapar vi goda, sunda och harmoniska människor?- Hur skapar vi goda närsamhällen? Det nya fritidsbegreppet gör en syntes av både fysiska, kulturella, politiska och sociala aktiviteter och sliter därmed tvisten mellan "kultur" och "fritid". Det nya fritidsbegreppet anlägger en helhetssyn på människan.
  • Är det tiden som man har över efter jobbet till att utöva sina intressen eller är fritid just fri tid att göra ingenting?
  • Fritid är den tid människan förfogar över för val av aktiviteter, vilka inte är nödvändiga på grund av fysiologiska, ekonomiska eller andra sociala tvång och som vi använder för att öka vår icke-materiella livskvalitet.

Igår kunde vi utanför huvudbiblioteket se ett fenomen som förenar de två begreppen, nämligen vår nya fritidsgårdsbuss. Den ger nämligen en KUL TUR FÖR FRITIDEN!

Bussen är den förra bokbussen som fritidsgårdarna köpte av biblioteket när de köpt en ny. Det gäller att gripa tag i möjligheten när den kommer och samtidigt vara lite galen. Jag såg många som skakade på huvudet när vi började prata om det här, men vi ångrar inget! Under ett par års tid har fritidsgårdspersonal slitit och jobbat med att renovera och rusta den gamla bussen som är från 1979. När den rullade i sin gamla skepnad var den vit och i ärlighetens namn hiskeligt ful, men så var den också inköpt i hast för att vi var tvungna att ha en buss som rullade fram tills vi fick vår nya. Den gamla hade pga olycka gått till skroten. Den är nu helt omstylad. En ”extreme bus-make-over” kan man lugnt säga. Nu har vi en fräsch 31-åring som har fått ett nytt liv genom en "pimp-my-ride"-process. Tack alla som har jobbat med den! Ekonomiskt stöd har erhållits från olika verksamheter som arbetar med ungdomar, bl.a. Kalmar mot droger, ungdomsombudet, Kumulus, Monokrom med flera.

Bussen är tänkt att användas till olika typer av arrangemang för och med ungdomar
· ett marknadsföringsmedel för verksamheter med ungdomar i fokus.
· ett transportmedel, en scen, en affischtavla för olika ungdomsarrangemang, en horisontell ”affischpelare med innehåll”.
· en ambassadör för Kalmar kommuns ungdomsverksamheter vid arrangemang i länet, i regionen, i landet.

Fritidsgårdsbussen är registrerad för 9 personer, och detta betyder att t.ex en teatergrupp eller musikband kan åka iväg i bussen för att göra framträdanden på olika platser i kommunen eller länet. Man klarar sig med bussen som transportsätt och får plats med scen och marknadsföring. Allt i ett, lätt som en plätt!

Körkortskrav för att framföra bussen är C-behörighet och den behörigheten har fyra av våra fritidsledare. Men inte jag. Alla är nog glada för det. Eftersom goe liberalen kallar min lilla bil för hockeyhjälm kan man lugnt och sansat dra slutsatsen att hoppet till att framföra en lastbil eller buss är alltför stort för att det ska vara tryggt för omgivningen. Jag avstår alltså. Fritidsgårdsbussen kommer framöver att vara en ny och spännande ingrediens i Kalmar kommuns fritidsgårdsverksamhet, trots den ganska långa processen där vi från politiskt håll har varit tvungna av ekonomiska skäl att skynda ganska långsamt. Kanske kan man likna det hela vid Karin Boyes "Visst gör det ont när knoppar brister"? Men OK, bättre sent än aldrig.

Ja, just det. Hur många träffar fick jag på frågan ”Vad är FRITIDSGÅRDSBUSS?” Jo, endast två träffar på 0,23 sek via Google:

  • En handlade om en motion från Centerpartiet i Sundsvall som hade fått avslag i deras arbetsutskott pga ekonomin.
  • Den andra träffen fanns i en rapport från ungdomsstyrelsen om metoder för att bryta ungas utanförskap med exempel från Europa. Där kunde man se ett fotografi på en buss i Rotterdam.

Nu har vi naturligtvis den bästa träffen här hos oss: Kalmars nya och väldigt unika fritidsgårdsbuss! Den ska förstås inte bara ut på nätet, den ska ut på vägarna och ut till bostadsområdena också, för här finns massor att göra. Det är bara att vara kreativ och inte låta pannbenet sätta gränsen för tidigt. Och det är de unga som tillsammans med fritidsgårdarna har bollen!

Allas möjlighet till ett kreativt, utvecklande och meningsfullt liv. Kalmar, en attraktiv mötesplats för boende och besökare som en väg till hållbar samhällsutveckling.

Där var vår vision igen. Vår nya fritidsgårdsbuss är definitivt en av de nya otrampade vägarna! Eller ska vi säga rullande?? En liten poetisk touch på slutet kanske kan vara på sin plats:
"Det är vägen som är mödan värd" (Karin Boye)


GRATTIS, TACK OCH LYCKA TILL!

Inga kommentarer: