tisdag, februari 09, 2010

Kalla hem trupperna, bygg hållbart istället

Sverige sörjer de stupade svenskarna i Afghanistan. Beslutet att skicka svenska soldater till krigszoner är inte riskfritt, det visste man ju. Det finns tillfällen då man kanske ändå måste bidra militärt, men jag känner mycket stor tveksamhet. Det är svårt att vinna fred med krig.

Men man kan kanske vinna krig, det visar ju historien. Är det en realistisk utveckling i Afghanistan på rimlig sikt? Har vi så att säga fred i sikte? Knappast. Allt större delar av Afghanistan plågas av våld och attacker, och det är som vanligt de civila som drabbas värst. En vapenvila och en varaktig fred verkar inte direkt stå för dörren. Istället trappas våldet upp och därmed verkar den militära strategin ha misslyckats.

Vi måste välja en annan väg. Än en gång, man bygger inte fred med krig. Man kan vinna krig men andå förlora freden. Vi måste använda andra verktyg. Spill inte fler liv, varken afghanska eller svenska, bara för att visa militära muskler. De svenska trupperna bör kallas hem och Sveriges stöd till Afghanistan bör omvandlas till bistånd, utbildning och andra civila insatser. Det är på det sättet vi kan bidra till en hållbar utveckling. Afghanistan behöver fred, inte fler vapen.

2 kommentarer:

Intelliwell sa...

Samma helg dog två personer i skoterolyckor. Förbjud dem på samma gång. De skitar ju ner också - eller hur?

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja du Fredrik, ibland kan det kanske vara svårt att skilja på äpplen och päron.
För tydlighetens skull: Jag har inte något emot snöskotertrafik, men det finns en poäng med att bedriva utbildning och säkerhetsinformation så att fordonen framförs så säkert som möjligt när man ska ta sig från läge A till läge B.
Det kanske inte du håller med om heller?