måndag, oktober 26, 2009

Slutet för Oxhagsskolan

Nu går alltså Oxhagsskolan i graven som kommunal skola. Alla partier i fullmäktige utom Vänsterpartiet röstade för en privatisering. Två ledamöter avstod från att rösta. Den kommunala demokratin devalveras när en verksamhet privatiseras. En del av det som en röstberättigad i Kalmar kommun kan vara med och bestämma över försvinner och rösträtten blir lite mindre värd. För Oxhagenborna blir den väldigt mycket mindre värd. Verksamheten vid Oxhagsskolan värderas inte speciellt högt när man inte vågar satsa på den. Istället utgår man kallt ifrån att en privat fristående skola kan locka betydligt fler elever. Varför kan man undra. Det undrar nog personalstyrkan också.

Hur mycket pengar sparar man på att lägga ner Oxhagen? Förut har vi hört 12 miljoner. Vi i Vänsterpartiet har blivit uppmanade att plocka fram 12 miljoner om vi ska kunna hävda att Oxhagsskolan ska vara kvar. Hur har de andra räknat då? Den största delen av de här pengarna, som verkar vara vad Oxhagsskolan så att säga kostar, är kostnader som är knutna till eleverna som går där. De kostar ju även på andra håll, så de pengarna kan man inte räkna på det här sättet. Den egentliga siffran är 800 000 för hyra samt en del andra kostnader så om man räknar realistiskt och ganska högt kan det röra sig om 2,5 miljoner. Det är en himla skillnad på 12 och 2,5. Dessutom har man då inte tagit hänsyn till skolskjutsar och förbättringar av skolvägar eller annat som måste till för att skolan ska fungera för barnen i Oxhagen.

Hur har de andra partierna egentligen resonerat? Jag har varit trygg i att vi inte har behövt lägga ner skolor i Kalmar under min tid i politiken. Nu verkar det vara dags. Är verkligen alla alternativ utredda? Djurängsskolan är jättetrångbodd. Har man tittat på möjligheten att samarbeta med den? Man kan ju som i Smedby ta några skolår var och därmed utnyttja befintliga lokaler bättre? Idag är det ju omöjligt för barnen i Oxhagen att välja Djurängen som ju egentligen borde vara det självklara alternativet med tanke på skolväg. Den är ju redan full. Men detta har man inte utrett. Det vet jag.

Finns det fler skolor som är i farozonen? Finns det andra skolor som man i så fall hellre skulle ha lagt ner, för kommunens utvecklings skull? Men inte heller det har man utrett. Man fastnade på nåt sätt på Oxhagen, en skola i ett område som på alla möjliga sätt behöver stärkas. Ett stadsdelsutvecklingsprojekt har satts igång, till vilken nytta nu när skolan försvinner, den som skulle vara det naturliga navet i området? Redan idag har man lågt valdeltagande. Hur är prognoserna på det området efter beslutet idag? Dåliga, om jag får säga vad jag tror. Oxhagen blir sviket.

Nu ska man få välja mellan en kommunal skola eller en privatdriven. Tack så mycket. De kommunala skolor som det pratas om är Vasaskolan, Västra Funkabo och Lindö. För att ta sig dit måste man korsa åtminstone en tungt trafikerad väg. Dessa skolvägar är inte anpassade för barn i 6-11-årsåldern. Själv skulle jag aldrig släppt iväg mitt eget barn att på egen hand ta sig till skolan på det sättet. Det andra alternativet, den privatdrivna Karl-Oskarskolan vet vi väldigt lite om. Skolan kommer av allt att döma att få mindre pengar att röra sig med än den kommunala Oxhagsskolan har idag. Lokalhyran kommer att bli högre, till och med 50% högre har jag hört ryktas. Vi vet också att ingen kan lämna några garantier för att den startar nästa höst. Verksamheten bidrar inte på något sätt till mångfalden i skol-Kalmar. Det är traditionell skola och ingenting annat.

Kommunal skola med livsfarlig skolväg (eller tänker ni lägga pengar på skolskjutsar istället?) är alltså ett alternativ, det andra är en skola som kanske inte ens finns. Det tredje alternativet är att packa ihop sina pinaler och helt enkelt flytta, men att tvinga folk att flytta av sådana skäl är inte värdigt en kommun som värdesätter sina invånare.

Oavsett vad man väljer så förlorar barnen i Oxhagen. Vi i Vänsterpartiet tycker inte att frihet och valfrihet är vad som kännetecknar den situationen, det är snarare brist på vettiga alternativ. Sådana seriösa alternativ tycker jag att man är skyldig att plocka fram och titta på när elevantalet utvecklar sig som det gör i Kalmars skolor. Varför tar man inte hjälp av personal, barn och föräldrar när ens egen fantasi tryter? Det kan man verkligen fråga sig. Idag hade vi en skrivelse på våra bord på fullmäktigesammanträdet, ställd till samtliga kommunalråd från personal på Oxhagsskolan. där fanns mängder av framtidstankar och frågor, men sådant bryr man sig inte om. Istället privatiserar man, precis som om det är det enda alternativet. Och det är det inte, om man verkligen vill hitta andra alternativ. Att privatisera i det här läget är som att skjuta sig själv i foten. Eleverna blir ju inte fler för att det kommer en fristående skola hit. Vi riskerar däremot att ha mindre pengar att fördela och det ger en sämre utbildning för Kalmars elever. Det ställer vi inte upp på.

Alla barn har nämligen rätt till en god kommunal skola. Bor man mitt inne i stan som man gör i Oxhagen är det fattigt att man inte kan få den i sitt närområde. Därför yrkade vi som enda parti avslag på privatiseringen av Oxhagsskolan. men om den inställningen var vi ensamma. Suck.

Inga kommentarer: