tisdag, september 29, 2009

"Den politiker nu kommer..."?

Låt mig först klargöra två saker. För det första, alla kan göra misstag. Det viktiga är att man lär sig något av de misstag man gör, och därmed inte upprepar dem, åtminstone inte hela tiden. För det andra: Kommunen kan inte skriva policies för allt. Vi har någon form av gemensam värdegrund och rättsuppfattning som gör att vi inte behöver författa riktlinjer om självklarheter. Vi har redan idag en uppsjö av styrdokument i Kalmar kommun, och de blir fler och fler. Det senaste i raden är ett förbud som Barn- och ungdomsnämnden har antagit angående partipolitiska budskap på skolavslutningar.

Nej, något sådant skulle inte behövas kan man tycka. För de allra flesta av oss är det en självklarhet att inte bedriva partipolitik på elevernas avslutningshögtid. Vi skulle inte ens komma på tanken. Det hela är ju absurt. Nu gjorde dock Folkpartiet liberalerna i Kalmar just detta i våras. Det bästa hade förstås varit att de hade förstått sitt övertramp och insett att det var fel. Då hade historien slutat där. FP hade kanske kunnat hoppas att folk skulle glömma. Det är trots allt mänskligt att fela, som sagt.

Men, så enkelt var det inte. Nu har företrädare för tre olika borgerliga partier protesterat på insändarsidorna mot beslutet och sagt att det är onödigt. Förstår inte Björn Brändewall, Magnus Isaksson och Berit Rudolfsson att era insändare och er reservation i nämnden verkligen visar hur viktigt det är att ha ett förbud? Ert agerande talar om för oss att ni gladeligen om och om igen kan tänka er att framträda på barnens skolavslutningsdagar med partipolitiska budskap. Förstår ni inte själva vilket gigantiskt självmål ni gör?
Ni i den borgerliga alliansen kan självklart dela ut vilka priser ni vill och uppmuntra barn och elever på olika sätt. Det kan de sannerligen behöva när de lever med den nationella skolpolitik ni mot bättre vetande bedriver, men blanda inte ihop era politiska aktiviteter med ”Idas sommarvisa” och ”Den blomstertid nu kommer”. Skolavslutningarna ska naturligtvis vara fria från partipolitik. Det förstår de allra flesta.

Inga kommentarer: