tisdag, juni 16, 2009

Budgetfullmäktige

Den budget som kommunfullmäktige antog igår var inte någon drömbudget direkt. Det är svårt i ett ekonomiskt läge som är allt annat än drömlikt att skapa någon sån. Om man ska kalla läget för drömlikt så är det mardrömslikt i så fall. Vi upplever en gigantisk global finanskris som ännu inte nått bottenläge. Krisen är förstås inte regeringens fel, men det försämrade skyddsnätet i Sverige kan vi lasta regeringen för. Den försämrade och dyrare A-kassan som leder till stora ökningar inom försörjningsstödet är regeringens fel. Kommunen får betala i det här systemskiftet. Vi fick höra igår att antalet hushåll som fått sitt vatten avstängt pga uteblivna betalningar är mångdubbelt fler än tidigare år. Det är inte konstigt att socialbidragen ökar. Pengarna läggs ju istället i redan välfyllda plånböcker.

Orsakerna kan alltså hittas utanför kommunen, men kommunen ska hantera läget, och det gör den rödgröna majoriteten med den här budgeten. Men vad hade då alliansen som alternativ?

Till bilden hör detta: I december klubbade vi igenom besparingar och en skattehöjning. Alliansen skrek NEJ. Idag säger man JA. Vad kostade dessa månader av oförmåga att fatta beslut? Det vet vi inte, tack och lov. Det är ju inte Alliansen som styr i Kalmar.

Alliansen har däremot formulerat en gemensam skuggbudget. Det är en intressant och ny idé, men den blev ju inte så kul när man tittar närmare på den. Det mesta är ju gammalt.

Man pratar fortfarande om timledarreformen på fritidsgårdarna och tror att den går att dra tillbaka. Hur många gånger ska jag behöva upprepa att det var en oegentlig och avtalsvidrig anställningsform som vi av både avtalsskäl och kvalitetsskäl var tvungna att göra oss av med? Är det så svårt att förstå att för att få kvalitet på våra fritidsgårdar, i ett krävande samhälle där ungdomar behöver bemötas av professionella vuxna fritidsledare, så måste vi ha utbildat folk som stannar på jobbet och som kan leva på sin lön? Fritidsgårdarna behöver mer RESURSER, inte mer outbildat folk, för att bli ännu bättre på att uppfylla sitt uppdrag. Och de pengarna finns ju inte, det visste ju alla i fullmäktigesalen.

Kulturskolans stora värde har man nog glömt. Istället sjunger man de gamla kommunala musikskolornas lov och verkar inte förstå vad en synlig och attraktiv kulturverksamhet kan betyda för barns och ungdomars hela liv, inte bara fritidsliv. Det står klart och tydligt att den borgerliga alliansen inte stödjer det kommande barn- och ungdomskulturhuset på Tullslätten. Det får därmed förbli vänstermajoritetens projekt, och det gör ju inte mig något. Jag vill ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas som hela människor och inte bara betrakta dem som ett huvud på två ben som man ska gömma undan i källarplan och på vindsvåningar. Det har vi gjort tillräckligt länge. Låt hela människan blomma!

Skolfrågorna är man också föredömligt tydlig med, och där är man lika gammaldags som vanligt. Ett ofinansierat vårdnadsbidrag, kanske under första året finansierat med Kläckeberga gårds-pengar (finansiera drift med försäljning av tillgångar, huvaligen!), är väl en eftergift till KD antar jag. Men vad ska dom sälja nästa gång det behöver finansieras? Den strategin är farlig och visar inte på ett ekonomiskt ansvarstagande. Att man vill införa betyg i ordning och uppförande är kanske lite överraskande, men dock tydligt och väldigt gammalt. Men kanske ska dessa betyg vara kriterier för nåt kommande pris som Folkpartiet ska dela ut på någon skolavslutning i framtiden.

En nyhet är att man vill spara på den politiska organisationen. Ja, det är väl i och för sig ingen nyhet, men SÄTTET är en nyhet. Man vill frysa arvodena. Härom månaden var den frågan uppe i personaldelegationen. Då hade man möjlighet att förverkliga den viljeyttringen men man tog alltså inte chansen. Det var endast ett parti som ville frysa de politiska arvodena, och det var Vänsterpartiet. Att alliansen nu lägger ett sådant förslag när vi vet hur borgarna agerat tidigare är inte speciellt ärligt och rakrygggat. Det är snarare tvärtom. Men kanske kan dom alltså rösta med oss i Vänsterpartiet nästa gång då? Den som lever får se!

Det finns en hel del text i den här skuggbudgeten, och ganska lite siffror. ”Människovärdet har inget bäst-före-datum” var ett uttryck som jag fastnade för. Självklart har det inte det. Vem säger att det skulle ha det? Människovärdet ÄR, oavsett allting, åtminstone i Vänsterpartiets värld. Men visst finns det fenomen som har ”bäst-före-datum”. Alliansens politik till exempel. Den här skuggbudgeten också. Den passerade sitt ”bäst-före-datum” redan INNAN den formulerades.

Det var skönt att den rödgröna budgeten gick igenom. Tack och lov.

Inga kommentarer: