torsdag, juni 11, 2009

Absolut förnedring

Jag struntar i om nån kallar mig moralistisk och trist eller om nån tycker att jag ska hålla mig ifrån att tycka nåt om saker som händer i andra kommuner. Nu tycker jag i alla fall att jag vill reagera på det som verkar hända i Ölands Skogsby:
http://www.sr.se/kalmar/nyheter/artikel.asp?artikel=2897843
http://www.barometern.se/nyheter/oland/strippklubb-oppnar-i-skogsby(1373971).gm

Det finns säkert folk som tycker att det här handlar om frihet och kreativitet. Vems frihet då kan man undra? Det finns en gräns när en människas frihet inkräktar på en annans, och den har passerats här. Det här är inte nöje och glädje, det är förnedring och ett sätt att ytterligare trycka ner den som redan är underlägsen. Jag hoppas att Skogsbyborna protesterar, och gör det ordentligt.

Kan invånarna på södra Öland rösta nej till en kommunsammanslagning så kan de väl säga nej här också. Annars borde dom skämmas.

6 kommentarer:

Vox sa...

Du ska skämmas om du inte har gjort allt du kan för att påverka Sveriges Riksdag till att ändra lagen.
Det är en helt laglig verksamhet.

Du har ju ett så stort engagemang mot stripteaseklubbar. Du skulle vara en fantastisk representant för ett sådant motstånd.

Nej, du är som du själv skriver, en präktig moraltant som sticker upp huvudet ur moralträsket när det passar. Att kräva engagemang av andra är ju lätt, att själv agera för det du tycker är rätt och riktigt är uppenbarligen inte din kopp te.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Vox, du har ingen aning om vad jag gör eller vilka kanaler jag har använt i den här frågan. Min utgångspunkt här är, vilket nog de allra flesta fattar, att motståndsaktioner måste komma från de människor som finns i närheten och som drabbas. Om detta hände i min kommun, och det kom folk från Torsås och Emmaboda för att protestera utan att kontakta oss i Kalmar först så skulle jag bli ganska arg.

Verksamheten ska enligt uppgift starta på onsdag. Tror du verkligen att ett riksdagsbeslut kan påverka det NU, när det inte ens är en vecka kvar? Sorry, så går det inte till. Man får skilja på kortsiktiga och långsiktiga åtgärder.

Och du, jag har aldrig visat något stort engagemang mot stripteaseklubar. Jag har aldrig kommit i kontakt med någon sådan och frågan har därmed inte blivit aktuell. Däremot har jag ett stort enagagemang mot kränkningar och mot förnedring av alla slag. Det faller sig alltså naturligt att tycka en hel del om en planerad stripteaseklubb. Åsiktsfrihet har vi ju, eller hur?

Vox sa...

Du intar försvarsposition.

Finns det fler lagliga verksamheter du vill uppvigla till motstånd mot?

Nej, jag tror inte att ett riksdagsbeslut kan påverka en eventuell öppning på onsdag. Riksdagen tar väl grundade beslut vilket tar tid. Därför är det viktigt att människor som du "tittar runt hörnet" och reagerar i tid. Hade du gjort hade vi sluppit att skämmas.

Men jag tror du håller med mig att det bästa sättet att stoppa en verksamhet är att få den olagligförklarad. För så länge den inte är det måste den ju få fortsätta, i en demokrati.

Det finns däremot andra sätt att störa verksamheter, mer eller mindre lagliga/demokratiska. Är kanske det du förespråkar?

Men nu när du visar stort engagemang mot stripteaseklubbar ser jag fram emot att se dig på barrikaderna vid riksdagen för att påverka våra folkvalda att göra verksamheten olaglig.

Du har full åsiktsfrihet... och näringsfrihet.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Vox, du är lite patetisk tycker jag. "Barrikaderna vid riksdagen"? Hmm...

Jag tänker på ett bibelord: "Allt är tillåtet men allt är inte nyttigt" ungefär. Allt som är lagligt är inte moraliskt riktigt. Så är det bara. Och jag har inte ambitionen att plocka bort folks eget ansvar ch eget omdöme. En strippklubb är helt enkelt skit, hur laglig den än är.

Vox sa...

Se där, nu dök moraltanten upp igen...

"Och jag har inte ambitionen att plocka bort folks eget ansvar ch eget omdöme."

Men det är ju precis det du gör när du ber oss ölänningar att skämmas.
Dina moraliska värderingar tillhör dig, inte nödvändigtvis andra.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Hör du anonyme röst, tänk om det är så att ölandsbor har kontaktat mig för att de inte vill agera själva? Har du tänkt den tanken?

Var och en får ha sin moral naturligtvis. Man får också acceptera att folk tycker en hel del om ens moral. Det är väl inget konstigt i det.