måndag, mars 31, 2008

Skål!

Idag kom då beskedet. Regeringen säljer en av svenska folkets tillgångar för en engångssumma. Nu handlar det om Vin&Sprit, en vinstmaskin som år efter år ger staten utdelning i form av vinster. Borde inte vi som är ägare protestera mer högljutt än vi gör? Det som händer är ju nästan att likna vid en stöld. Våra tillgångar säljs ju utan att vi får säga "flaska"!

Istället kallar Mats Odell (kd) handlandet "ansvarsfullt". Suck. Enligt uppgift har inte näringsutskottet informerats utan har varit hänvisade till tidningar för att få information. Flera av rådgivarna som Odell har haft kring sig har tvingats avgå. Jävsmisstankarna har varit och är fortfarande många. Ansvarfullt handlande är det knappast. Det är kortsiktigt och att jämföra med det kända knepet att kissa i byxorna när man fryser. Det är skönt och varmt först, men sen blir det både himla kallt och himla otrevligt.

Man kan hoppas att regeringen använder pengarna ansvarsfullt. Inte heller här har jag några större förhoppningar dock. När man säljer av enbart ideologiska skäl så vittnar det inte om någon vidare omsorg om framtiden. Nej, pengarna hamnar nog i statsskuldens svarta hål.

Eller så går de till att finansiera fler statsråd som behöver dubbla löner när de inte längre kan få barnbidrag. Vem vet? ;-)

Skål på dig, Mats Odell! Hoppas du nyktrar till efter det här djupdyket!

3 kommentarer:

Mats sa...

Eventuella utförsäljningar av statliga bolag ska göras med vett och förstånd och inte av enbart ideologiska skäl.

Pierre Edström sa...

Den "utdelning" som gått till staten från Vin- och Sprit låg på 850 mkr per år. Försäljningbeloppet på 55 miljarder går till att betala av på utlandsskulden. Den minskade räntekostnaden för skulden blir ca 2,2 miljarder kronor. Den årliga vinsten i driften på affären blir därmed 1,4 miljarder (2,2 miljarder minus 850 miljoner). Rent ekonomiskt kan man inte säga att det är en dåligt affär. Tvärtom. Staten fick dessutom mer betalt för Vin- och Sprit än vad man vågat hoppas på. Så man inte säga att det endast är ideologiska skäl som ligger till grund för försäljningen. Så det så ;-)

Mats sa...

Jag säger aldrig att just utförsäljningen av vin&sprit inte är gjord med vett och förstånd. *L*