måndag, november 26, 2007

Tänk först och handla sen

Jag trodde faktiskt inte att man var så himla isolerad från regionen om man bor i Västervik eller Mörbylånga. Tydligen är man det ändå. I dagens Barometern -OT går de två moderata kommunalråden ut och menar att de minsann inte tänker stödja Kalmars kampanj att bli Kulturhuvudstad 2014. I samma tidning skriver en moderat politiker från Borgholm en debattartikel där kandidaturen framställs som ett mycket viktigt framtidsprojekt.

Jag måste tillåta mig några reflektioner:
För det första: Talar man inte med varandra inom det ska nya arbetarpartiet? Nog för att Kalmar län är stort, men visst borde man kunna kommunicera ändå?
För det andra: Ligger Mörbylånga längre bort från länet än Borgholm? Det kan ju verka så. Eller har IT-kabeln gått av söder om brofästet?
För det tredje: Hur är det möjligt att inte dessa herrar förstått att det är Kalmar län som ansöker om att bli Kulturhuvudstad utan tror att det är Kalmar kommun? Varför i hela friden skulle någon begära att andra kommuner skulle betala för en rent inomkommunal angelägenhet?
För det fjärde: Jag kan förstå att Västervik är lite sura. En del höga vederbörande har mer än tydligt antytt att Västervik kan knoppas av från länet medan vi i söder vid en framtida regionindelning hellre söker oss söderut. Det är svårt att få till stånd ett samarbete i länet då, det borde man begripa.
För det femte: Snälla herrar, ta ytterligare en titt på beräkningarna. Det handlar om en åttaårig satsning, inte om att kommunerna ska punga ut med flera miljoner på ett enda år. Eftersom summorna är fördelade efter kommunstorlek (befolkning) så kanske det inte är så himla blodigt ändå?
För det sjätte: Innan ni ropar Halt och Veto så högt ni orkar, fundera en gång till på allvar över vad en satsning på kulturen skulle kunna innebära. Det skadar ju inte att tänka först och handla sen.

2 kommentarer:

Mats sa...

Jag kan ha fel och att så har skett.

Borde inte en sådan satsning ha förankrats i alla kommuner först. Allt för att slippa situationer som den här. Hoppas jag har fel.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, jag är förvånad över det här. Förmodligen har väl inte informationen gått fram. Jag har fått information om, att samtliga kommunstyrelser i länet har fått en föredragning om hela projektet. Nåja, kommunikation är ju bland det svåraste som finns, så uppenbarligen har avsändaren trott att mottagaren hörde det man sa och inte nåt annat, men så har det blivit helt fel. Suck.