tisdag, juni 26, 2007

Svea Rike och Svea Rika

Högerregeringen tar sig an systemförändringen på allvar. I dagens morgontidning kunde man läsa ett resultat av ansträngningarna. Det handlade om fordonsförsäkringen som chockhöjs. Det är nämligen meningen att trafiken ska bära sina egna kostnader. I och för sig är väl inte tanken helt fel. Trafiken är en miljöbov som vi måste hålla efter, men nu är förstås inte miljön i fokus. Miljö kan inte högern stava till ens. Skärpningar för privatbilister kan paras med satsningar på kollektivtrafik och andra former av kompensation för de människor som är beroende av egen bil, t ex i glesbygdsområden. Då skulle till och med jag kunna vara med och diskutera frågan.

Men nu handlar det som sagt inte om miljö. Nu är det sjukvården som ska finansieras. Om resonemanget skulle hålla så borde naturligtvis försäkringspremiehöjningarna kompenseras genom sänkta skatter främst när det gäller landstingen (dvs sjukvårdens finansiering). Sådana förslag ser man inte röken av. Istället blir det billigare att anställa hemhjälp för det egna hushållets städning, allt enligt det blå lokalorganet.

Höjd trafikförsäkring och sänkta kostnader för hemhjälp. Och det skulle gynna de som bäst behöver det? Dra på trissor! Det gynnar bara de rika. Medan den ensamstående mamman måste sälja bilen får VD-hushållet lägre kostnader för hembiträdet. Rättvisa? Skitsnack.

Jag har alltid hört talas om att man ska tänka på Svea Rikes väl. Nu tänks det bara på Svea Rikas väl. Det är en himla skillnad.

2 kommentarer:

Mats sa...

Bort med pigavdraget.
Alternativet är att avdraget bara gäller de som har lägst lön. Och att de får göra avdraget direkt.
Tex
Månadslön
< 15 000 75 % avdrag
< 20 000 50 % avdrag
< 30 000 25 % avdrag
de som har över 30 000 har fanimig råd att betala själva.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Heja på!