måndag, juni 04, 2007

Fotbollslördag

Vilken fotbollslördag det blev! Dagen inleddes annars med traditionsenligt melodikryss och sedan en tur till blomsteraffären där vi inhandlade två styck blomlådor med innehåll samt en STOR fuchsia som vi sedan glömde i villervallan när vi skulle lasta in allt i den lilla Seaten. Nåja, goe liberalen åkte tillbaka och hämtade den förrymda blomman, eller om den nu var bortglömd. Det hela hänger på om man tycker att det var vårt eller blommans fel att den inte kom med hem redan från början. Självklart var det blomman som inte höll sig framme ;-)

8-1 på Fredriksskans, jag säger bara det. 8-1!!! Bravo, Klubben! Saxemara fick försvaret sönderklippt i småbitar och målen bara trillade in. Ett rejält kliv uppåt i tabellen ledde resultatet till. Vi ser fram emot fortsättningen. Har ploppen ramlat ur så kan det leda hur långt som helst. Heja di blåe!

Men kvällens match glömmer vi, åtminstone den andra halvleken. Vi kunde faktiskt följa hela evenemanget på hem-TVn. Det var en angenäm överraskning att man kunde stå hemma vid strykbrädan och kolla på kvalmatchen (jag hade ingen aaaaaning om att vi hade Kanal 9 hemma) och därigenom förena nytta (att omvandla en gigantisk skrynkeltvättomgång till släta textilier) med nöje (att jubla med svenska landslaget). Det var trevligt i en halvlek. Sedan tog danskarna över och hämtade ganska rättvist upp tre mål. Nerverna dallrade. Och sen blev det bara fel alltihop. Ett knytnävsslag i magen på en bortaspelare blev startsignalen till en av de största skandalerna i fotbolls-Norden någonsin.

Säkerhet på en idrottsarena, vad är det? Där har danskarna en del att lära minsann. Och hör supande och idrott ihop? Nej, minsann inte. Och vad i hela världen ska vi göra för att stävja fanatismen, våldet och de alltmer obehagliga övertonerna i sportsammanhang? Ja, där får vi nog försöka slå många kloka huvuden ihop. Risken är annars att idrotten tar död på sig själv.

För det är väl ändå så att idrott ska vara folkhälsa? I det avseendet har man i så fall kommit betydligt längre i en div 3-match på ett soligt och blåsigt Fredriksskans med 132 åskådare och kioskförsäljning av korv, kaffe och släta bullar än man har bland 45 000 kvalmatchåskådare på Parken i Köpenhamn där ölen flödar i pipelines. Suck.

1 kommentar:

Nicke Grozdanovski sa...

Det är tyvärr inte bara danskarna som har något att lära. Även vi har det. Jag minns två matcher som Brasilien har spelat på svensk mark med åskådare som sprungit in. Däremot håller jag med dig att alkohol och idrott inte hör ihop. Även om de allra flesta sköter sig så skapar det andra problem.