onsdag, juni 27, 2007

Att vara sig själv nog

Min gamla arbetsgivare, kommunen i väster, utmärker sig ännu en gång. Nu handlar det om fordonsutbildningen på gymnasiet som de av någon okänd anledning tog över i egen regi efter att under många år ha haft den på entreprenad. Eleverna började på en utbildning och får slutföra en annan. Så enkelt är det. Och jag har full förståelse för att de känner sig både lurade och osäkra. Dessutom har röran skapat problem med körkortsutbildningen. Gamla lektioner kan man inte tillgodoräkna sig fullt ut utan nu är det pussel i gråzonen som gäller för att betyg och körkort ska kunna utfärdas. Suck.

Dessutom har följande hänt: Företaget som blev av med entreprenaden ansöker om att få starta en friskola i vår kommun. Alla förstår varför utom Nybro kommun. Och alla som är någorlunda insatta vet att inget yttrande från någon annan skolhuvudman kan stoppa ett friskoletillstånd. Inte heller det har Nybro kommun snappat.

Alltså, hur dum får man vara? Är det en nyhet att man får starta friskola i det här landet? Tydligen gäller det en del kommuner. Jag är inte friskoleförespråkare, snarare tvärtom vilket alla som känner mig vet, men jag vet att man får finna sig i de regelverk och de spelregler som gäller och spela efter dem. Sånt kallas pragmatism och är i det långa loppet ganska smart om man ska nå verkliga resultat och verklig förändring. Det Nybro gör nu är korkat och synnerligen ostrategiskt. Frågan är om det handlar om skolledningen eller om felet sitter högre upp i hierarkin. Strunt samma egentligen. Det är hur som helst eleverna som får sitta i kläm.

Förre utbildningschefen i Nybro, hon som anställde mig år 2000, jämförde en gång Kalmar och Nybro kommuner och sa att i Kalmar är man sig själv nog. Hon hade kanske rätt. Då alltså. Nu gäller det motsatta. I Nybro är man sig själv nog. Där tror man att kommunen kan styra hela världen. Tror man alltså.

Häpp.

2 kommentarer:

Mats sa...

Jag ska sommarjobba i Nybro i sommar, åt kommunen. Som gammal fackräv har jag redan efter ett personalmöte kommit på flera saker som måste ändras. Det ska bli kul.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Lycka till, Mats! Slit inte ut dig bara. Tänk på vad det så klokt står i Bibelns ord: Man ska inte kasta pärlor för svin.
Men tolka det allegoriskt och inte bokstavligt.
;-)