fredag, februari 02, 2007

Civiliserad tsunamiprocess efterlyses

Ja, jag vet att det finns folk som tycker att man alltid ska hålla sig till partilinjen och någon form av officiell ståndpunkt. Det tycker inte jag. Självklart finns det olika åsikter även inom ett parti. Skulle man bli en homogen massa bara för att man betalar medlemsavgift till samma postgiro? Nej, den dagen man blir tvingad att tycka som andra, den dagen befinner man sig i en totalitär miljö som inte ens kan stava till demokrati. Man kan vara en enhet ändå. Enhet är tusen gånger bättre än enighet.

Ja, jag vet att det finns en total enighet i riksdagens partier om att undersöka hanteringen av tsunamikatastrofen grundligare. Till vilken nytta? Jag bara undrar. Jag fattar inte varför inte såren kan få läkas nu. Hur många fel Lars Danielsson än har gjort, personligen tror jag inte att han förtjänar att korsfästas gång på gång, så ger inte en lång utdragen process livet tillbaka till en enda av dem som förolyckades. Jag tänker inte ställa mig i mobben och skrika: Korsfäst!

Detta betyder inte att man inte ska lära sig av misstagen. Frågan är dock hur mycket mer Lars Danielsson ska lära sig. Hans framtid lär ändå inte innehålla ansvar för fler katastroflägen. Istället borde vi se till att vi har en bättre beredskap nästa gång. En sådan utvärderingsprocess måste gå att genomföra utan att man korsfäster folk. Förutsatt att man är civiliserad förstås. Ibland är det just den detaljen man kan ifrågasätta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är ju om det finns fler som "korsfästas"

Anonym sa...

Vad menar signaturen "Anonymous" med sin kommentar?? Håller med Birgitta här och tycker att energi kan läggas på något annat än att hitta ytterligare syndabockar. Den nuvarande regeringen tror kanske att den hamnar i bättre dager om den kan gräva fram något ytterligare som kan läggas den gamla regeringen till last.

Pierre Edström sa...

Å varför skriver nu inte svägerskan nåt på min blogg?

Hälsningar svågern ;-)