tisdag, januari 23, 2007

Det är kallt och värre blir det

Högerregeringen visar sina ambitioner. I takt med att den gör det sjunker stödet i opinionssiffrorna. Hur ärlig var deras retorik i valrörelsen? Häpp! :-(

Idag fick vi höra om den nationella arbetsmarknadspolitikens konsekvenser för Kalmar kommun. Visserligen är det kallt ute, men ännu mer fryser man av vad vi fick oss till livs. Lite drygt 40% av de personer som idag finns i arbetsmarknadspolitiska åtgärder kommer att kunna få sådant stöd år 2008. Redan 2007 sker en drastisk försämring. De insatser som idag riktas som ungdomar ska "reformeras" men inget vet hur, mer än att det ska kosta mindre förstås. Datorteken mister sina resurser och läggs ner. Statsbidragen till feriearbeten försvinner vilket betyder att PPP-verksamheten som vi i Kalmar erbjöd alla elever på sommarlovet efter gymnasieskolans första år blir 50% dyrare (om kommunen har möjlighet att erbjuda detta under sådana villkor). A-kasseersättningen försämras och arbetslösa hänvisas till socialförvaltningens (temporära?) försörjningsstöd. Etc etc.

Man kan vid första anblicken se att kommunen blir en stor förlorare. Tänker man ett steg till förstår man att den som förlorar är den som inte har och inte heller kan skaffa sig ett vanligt jobb, dvs de människor som redan i och med det har dåliga förutsättningar att få ett rikt liv. Skäms, regeringen!

Jag brukar använda citat när jag tycker att de tillför något, och det gör följande ord:

Av var och en efter förmåga,
åt var och en efter behov.

Regeringen borde läsa Marx ibland. Han var klok.

2 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Men det gick väl inte så bra när hans idéer skulle genomföras eller...? ;-)
Puss på dig rödstrumpan

Birgitta Axelsson Edström sa...

Var det verkligen hans idéer?