fredag, januari 12, 2007

1984 är här!

De nya moderaterna har problem. Stora problem. Nu lägger minister Odenberg fram förslag som skulle ge storebror staten möjlighet och rätt att avlyssna alla telefonsamtal som passerar landets gränser samt läsa all e-post och alla sms. T o m den s-märkta företrädaren Leni Björklund insåg väl, visserligen i elfte timmen, att detta var att gå för långt, men det skrämmer tydligen inte Odenberg det minsta. Han lägger gladeligen i stort sett samma förslag ännu en gång.

Nåja, jag förstår att det nya arbetarpartiet har problem. Justitiedepartementet med gamla skolminister Beatrice Ask i spetsen, också hon moderat, protesterar. För en gångs skull har hon rätt. Det måste finnas gränser för hur långt man kan spionera på folk. Splittringen i högern är uppenbar. Också SÄPO och JK protesterar.

Moderaterna light, det nya arbetarpartiet, liknar mer och mer det gamla arbetarpartiet, det där partiet som högern själv så ofta har utmålat som en betongliknande koloss med Orwells 1984-samhälle som ideal. Nu är läget helt annorlunda. Är det makten som berusar?

Samtidigt hörs tydliga signaler om att det finns folk i partiet som vill ha tillbaka det ärkekonservativa och älskar den tydliga skattesänkarprofil som man hade under Bo Lundgrens ledning (och som man visserligen nu också har men inte redovisar öppet). Den nye MUF-orföranden hör till den skaran. Vi lever alltså i spännande tider. Vad händer härnäst?

Något som inte alls är spännande är emellertid att höra vad statsministern har att säga. Han säger nämligen ingenting. Har han, i motsats till björnarna på Ölands Djurpark, gått i ide? Eller är det inte kul längre att synas för folket när man väl har fått makten i sin hand?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla måste vi nu agera mot ökad kontroll, registrering och övervakning i samhället.
Det är bara det att våra traditionella samarbetskamrater i (S)ledningen med Bodström i spetsen är de som med vårt tysta medgivande ökat avlyssning och övervakning av allt och alla i nästan Blair-Brittisk stil.
För att inte tala om rättsligt ogrundade frysningar av medborgares pengar, CIA hämtningar nattetid av människor och medborgare ut ur Svenska häkten.

Det är något allvarligt fel med (V) och de övriga partierna när man tillåter övergrepp på de egna medborgarna utan att reagera... Vi skulle hotat att fälla regeringen, krävt ansvar och medborgarnas(allas våran) konstitutionella rätt.

Vem slåss för medborgare som pekas ut grupp för grupp i Sverige idag???

Birgitta Axelsson Edström sa...

Är man inte nöjd med vad det egna partiet uträttar får man väl göra något åt det. Det finns en hel del vägar att gå. För övrigt, som läget nu är, så anser i alla fall jag att vi hellre ska kämpa mot den nuvarande regeringen än att kasta, i och för sig välförtjänt, skit på den gamla.