torsdag, december 28, 2006

Sömn och nyvaknande

Vardagar efter jul brukar vara inlindade i sömn, så även denna gång. Man sover och sover, och trots allt detta sovande kan man sova ännu mer. Skönt. Som kontrast till den vanliga vardagen och till stressen före jul så är det högst njutbart.

Idag har vi varit på Ikea. Dottern hade julklappspresentkort att sätta sprätt på och vi går i tankar att förnya hemmet en aning. Problemet är utrymmet. Goe liberalen och jag har den lilla lilla lägenhetens allra allra minsta rum som sovrum, och där uppstår problem. Med bokhyllor, byrå, garderob och minimalt skrivbord blir det inte mycket plats över till en säng, och en sådan behöver vi ha i något bredare format än min gamla. Hmmmm..... Vi funderar och funderar. Kanske är det en loftsäng som är lösningen? Men det blir himla synd om den som ska krångla sig ner på nätterna i mörkret för att ta sig ut till hemlighuset. Å andra sidan, man ramlar nog bara de första nätterna. :-) Kommer liberalen med blått öga och bruten fot en morgon så vet ni vad som har hänt. En ny säng är inköpt.

Politiken har tagit siesta. Åtminstone känns det så. Det är bara rottingmajoren som är ute och skriker på utpräglad populistiska om att "flytta mobbare". Usch, man får rysningar. Visst är det bra att ta krafttag mot mobbing. Jag ställer helt upp på det, tro inte annat. Problemet är bara att det här är en åtgärd som inte angriper problemet utan bara ett symptom, och såna åtgärder stjäl sympati på felaktiga grunder. Det blir konkurrens mellan förebyggande arbete och akutåtgärder, och där drar det förebyggande arbetet med nödvändighet det kortaste strået. Tråkigt, men sant, och då står man där med samma problem plus att man har skapat nya. Låt oss istället slå våra kloka huvuden ihop och lösa grundproblemet! För det har vi inte gjort, inte någon av oss.

Jag har precis avslutat Jonas Gardells bok "Jenny", en julklapp från goe liberalen. Den är mycket läsvärd. Den ger inblick i vad mobbing kan vara, hur den uppstår och hur den fortlever. Grymt, fruktansvärt, omänskligt, omskakande. Den som läser den förstår att åtgärden "flytta mobbaren" har en mycket begränsad effekt, om den överhuvudtaget har någon.

Så, sammanfattningsvis, jag sover mycket men har också vaknat på nytt på åtminstone ett område. Mobbing måste bekämpas, och det ordentligt. Jag tror dock inte att rottingen är det verksamma medlet, inte ens mot den som mobbar.

5 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag har också skrivit om mobbning. Jonas Gardell ingick som kurslitteratur i ett av pedagog-blocken på lärarutbildningen.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det var ovanligt framsynt och klartänkt av lärarutbildningen. Kanske ska man inte ge upp hoppet om den trots allt???
;-)

Pierre Edström sa...

Jag tror att åtgärder behövs både på på kort och på lång sikt. Samtidigt som vi arbetar långsiktigt och förebyggande måste vi bättre hjälpa de bran som far illa just nu. För dessa hjälper inget långsiktigt och förebyggande arbete. De har sina problem akut just nu. Som vuxna måste vi ge signaler att vissa saker kan vi inte acceptera. Varje mobbingfall är egentligen ett misslyckande för oss vuxna.

Anonym sa...

Vill önska dig och liberalen med barn en god fortsättning.
Agneta Lindvall

Birgitta Axelsson Edström sa...

Tack detsamma, Agneta!