torsdag, november 16, 2006

Politiken rapporterad saknad!

Igår var jag på årets och mandatperiodens näst sista sammanträde i barn- och ungdomsnämnden. För min del var det det näst sista på länge. Jag har valt att inte kandidera där för ännu en period, och det känns riktigt skönt. Tolv år är absolut tillräckligt. Nya friska krafter ska ta över med ny entusiasm. Min har falnat. Sista mötet är på självaste Lucia. Den dagen börjar med sång och musik för min del. Jag hoppas att det kan förgylla det senare mötet också. Annars blir det för trist.

Ta bara gårdagens möte som exempel. Oppositionen hade masat sig dit med tre ledamöter varav en var ersättare. Det är bara ett snäpp bättre än det riktiga bottennappet när de bara var två närvarande en gång under det gångna året. På dagordningen igår stod Budget 2007 och ekonomisk planering 2008-2009. Det är väl ändå GANSKA STORA FRÅGOR? Eller?? Inte en enda kommentar från oppositionen hördes vad gäller själva budgetförslaget. Inga reservationer. Inte ens en protokollsanteckning. Det gick rakt igenom. Den enda fråga som initierades under den punkten var hur man gör med eventuella uppsägningar av lärarpersonal beroende på det minskande elevantalet i grundskolan, men bakom den diskussionen låg uppenbart helt andra motiv än partipolitiska. Slutsats: Den borgerliga oppositionen har slutat att bedriva politik inom barn- och ungdomsnämndens ansvarsområde. Orkar man inte ens engagera sig i budgeten, vad orkar man då engagera sig i?

Är det då så konstigt att man tröttnar även på majoritetssidan? Nu är det i ärlighetens namn inte bara motståndarsidan som har ansvaret. Av någon konstig anledning har utrymmet för politiska diskussioner i just den nämnden stadigt krympt och ersatts med tjänstemanna- och regelstyre. Det är en trist och sett ur demokratiskt perspektiv problematisk utveckling. Jag har inte förmått att bromsa den utvecklingen tillräckligt mycket, och det är ett misslyckande, dock nog ganska förståeligt när man betänker hur majoritetsförhållandena har sett ut. Jag hoppas dock att det kommer att ändras så att det kan bli roligt att arbeta i den nämnden igen. Den är för viktig för att sjabblas bort!

4 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Eftersom jag vet att flera av de borgerliga ledamöterna är yngre så måste man nog också fråga sig om mötesformerna i en nämnd inte är lite gammalmodiga. Strikt dagordning med föredragningar och beslutsärenden är ju oftast inte så upplyftande. Vitalisera i stället nämndsarbetet och släpp in lite externa medverkande som kan så lite nya frön. Däremot är ju budgetmötet det viktigaste under året och borde påkalla lite mer aktivitet.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja visst har du rätt, men så länge man har de sammanträdesformer man har så måste man hantera sitt förtoendeuppdrag på ett sätt som är acceptabelt, oavsett hur ung eller gammal man är.

Dessutom, är man förtroendevald och inte är nöjd med sammanträdesformerna så måste man ta upp den frågan. Man kan inte räkna med att andra ska göra allting åt en.

Så det så.

Pierre Edström sa...

Jo så är det. Att inte ta sitt uppdrag som förtroendevald på allvar är farligt. Om tidningarna varit med så hade säkert aktivitetsgraden varit högre ;-)

tomasrj sa...

I Mönsterås hade vi också Barn- och Utbildningsnämnd igår. Även här är borgerligheten ointresserad av skolfrågor. Eftersom borgerligheten här är i majoritet så blir det en spännande stämning på våra möten.

Även vi tog en reviderad budget igår. Sedan vi tog det första budgetförslaget på sensommaren så har det upptäckts ett räknefel som innebär att vi måste plocka bort 2,2 miljoner ur budgeten. Igår ansåg majoriteten att de pengarna inte behövdes. Samtidigt rasar våra elevers kunskaper och vi ligger bland jumboplatserna i länsstatistiken.

Idag är jag ersättare, efter årsskiftet så blir jag ordinarie.