tisdag, september 12, 2006

Olika sidor av valrörelsen

Valrörelsen tar sig allt märkligare uttryck. Brandbomber i Malmö och spioneri mellan partier är allvarliga företeelser och hotar demokratin. Redovisningar av skuldsatta riksdagskandidater i rikspressen har dock en aning mindre nyhetsvärde. Jag undrar: När får vi en undersökning som gäller politikers husdjursinnehav? Bilmärken? Val av telefonoperatör? Eller, hemska tanke, favoritunderklädesmärke och -modell?

Lokalt händer det också en del. En av dagens lokala nyheter är den kommunale tjänstemannen som använde sin tjänstemail för att vidarebefordra material för sin egen personvalskampanj till personalen som jobbar på den förvaltning som han själv är med och leder i egenskap av förtroendevald i nämnden. Ja, man tar sig för pannan. Är ALLA medel tillåtna i en valrörelse? Ibland undrar man ju.

Sett i det här ljuset ter sig vår flygbladsutdelning ganska harmlös även om man känner sig som en bov varje gång man ser "Ingen reklam-tack" skylten för sent och redan har hunnit lägga ner bladet i inkastet. Förlåt.

4 kommentarer:

tomasrj sa...

Kandidaternas hundar har redan DN skrivit om. De gjorde en genomgång häromveckan om bilar, hundar med mera. Tyvärr hittar jag den inte nu.

tomasrj sa...

Efter lite bläddrande har jag nu hittat artikeln. Av vänsterpartiets 650 riksdagskandidater är 170 yngre än 40 år. 281 är gifta. 35% har högskoleutbildning. 6 är fömögna. Volvo, VW och Ford är vanligaste bilarna. Medelinkomsten 271 665 kr. Vår mångkultur återspeglas i vanligaste hundrasen: blandras.

Schäfer är vanligast hos moderater och kristdemokrater. Centerpartisterna har naturligtvis tax. Junilistan pudlar. Volvo är vanligaste bilen hos alla partier.

Sossarna är det parti som har högst medelinkomst 370 610 kr. Miljöpartisterna lägst 263 074 kr, vänsterpartiet näst lägst.

Fi! är enda parti som har flest kvinnliga kandidater.

Underkläder finns inte med i undersökningen.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Intressanta relevanta fakta som sätter fokus på livets och politikens väsentligheter.. Eller?

Johnny sa...

Hur kunde de missa underkläder?

Därtill har jag intresse av musiksmak? Hur många gillar Nick Cave?

Som kattmännsika vill jag veta om Birma fortfarande är hippt?

Men det viktigaste av allt? Vem har gjort flest trappuppgångar denna valrörelse?