torsdag, maj 11, 2006

Om återhållsamhet

Idag var Systembolagets vd Anitra Steen på besök i lilla Kalmar. Jag hade äran att få vara med vid ett rundabordssamtal på landstingshuset om alkoholpolitik och Systembolagets roll i hennes närvaro. Det hela blev en riktigt intressant eftermiddag. Hon är duktig på att framföra sin sak minsann.

En liten reflektion kan vara värd att nämna. Jag tror verkligen på Systembolaget som medel att hantera spritförsäljningen i landet. Vi har haft en restriktiv och lyckad alkoholpolitik som har fört med sig hög nivå på folkhälsan. Det måste vi försöka fortsätta med, och Systembolaget är ett verktyg i det arbetet. Därför ska vi behålla monopolet på det här området och inte ge upp kampen om strängare införselregler. Det kanske kostar i form av insatser på tull och polis, men vad är folkhälsan värd?

Väldigt mycket, anser jag. Därför ska vi slåss för den. Men hur ska vi göra då? Ja, Anitra Steen pekade på den återhållsamhet som finns bland svenska politiker, inte på alkoholområdet för det diskuterade vi inte, men däremot på det alkoholpolitiska området. Tystnaden är slående. Och jag skäms. Men allvarligt talat känns det svårt att hitta en roll här om man inte är helnykterist, och det är jag ju inte. Men jag inser att något är fel om den enda som uttalar sig i frågan är Systembolagets vd.

Kanske är det just här som det finns en nisch för oss som kan ta ett glas vin, öl eller cider då och då, men som inte överdriver åt vare sig det ena eller andra hållet. Vi kanske ska fundera på det. Kan vi på något sätt bidra så ska vi göra det. Kanske kan det bidra till att Systembolagets legitimitet befästs. Kanske blir vi på ett eller annat sätt avslöjade som "alkoholkonsumenter". Kanske sätter vi trovärdigheten på spel. Eller är det kanske så att vi får en mer nyanserad debatt som tillsammans med alla andra insatser kan leda till en minskad konsumtion och mer hälsosamma attityder i det långa perspektivet. Det kan vara värt att prova!

Inga kommentarer: